Euroopan unionin Venäjää vastaan asettamat laajat pakotteet ovat leikanneet Venäjän tuontia saksalaisista autoista ranskalaisiin merkkibrändeihin. Poikkeuksena ovat lääkkeet, jotka EU on vapauttanut pakotteista humanitaarisista syistä.

Asia ei ole miellyttänyt Ukrainan hallitusta, joka on ryhtynyt rankaisemaan lääkeyrityksiä.

EU pelkää, että sen liittolainen ja mahdollinen tuleva jäsen käyttää aseenaan kipeästi kaivattuja lääkkeitä ja vahingoittaa siten eurooppalaisen liike-elämän etuja.

Toukokuun lopussa Ukraina muutti lakia ja päätti poistaa markkinoilta Venäjään sidoksissa olevien yritysten valmistamat lääkkeet. Ja lokakuussa se otti ensimmäisen askeleen kohti eurooppalaisen yrityksen karkottamista markkinoiltaan Brysselin vastalauseista huolimatta.

Ukrainan hallituksen tähtäimessä on kaikkiaan 19 yritystä, joiden liiketoiminnan kokonaisvolyymi on 1,7 miljardia euroa.

Lääkkeiden vapauttaminen sanktioista on yleinen käytäntö. Iranin pakotteisiin liittyy myös lääkkeitä koskeva poikkeus. Lääkkeet eivät myöskään sisältyneet YK:n Irakia koskeviin pakotteisiin 1990-luvulla.

Ukrainan pyrkimyksiin ei ole suhtauduttu varauksella ainoastaan Brysselissä, vaan myös maan oma korruption vastainen virasto antoi jyrkän arvion laista.

Virasto kertoi hiljattain julkaistussa raportissa uusien sääntöjen aiheuttamista korruptioriskeistä. Ykkösenä listalla on se, että ukrainalaiset lääkevalmistajat maksavat valtion virkamiehille siitä, että he kieltävät eurooppalaiset kilpailijansa, mikä antaa heille mahdollisuuden valloittaa markkinat.

Maan kilpailuvalvontaviranomainen antoi vastaavan varoituksen marraskuussa.

Lähde: Politico

Kuvituskuva: Pexels free photos

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x