Viiden suuren kansainvälisen median toimittajat ja kustantajat vetoavat avoimessa kirjeessään Wikileaksin perustaja Julian Assangen vapauttamiseksi syytteistä koskien salaisuuksien julkaisemista.

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet toimittajat ja kustantajat The New York Timesista, The Guardianista, Le Mondesta, Der Spiegelistä ja El Paisista.

Kaksitoista vuotta sitten, 28. marraskuuta 2010 nämä kyseiset mediat julkaisivat joukon paljastuksia yhteistyössä Wikileaksin kanssa, jotka nousivat otsikoihin ympäri maailmaa.

Niin sanottu “Cable gate” oli Yhdysvaltain ulkoministeriön 251 000 luottamuksellisen asiakirjan sarja, joka paljasti korruptiota, diplomaattisia skandaaleja ja vakoilutapauksia kansainvälisessä mittakaavassa. Vielä tänäkin päivänä kyseinen aineisto poikii uusia paljastuksia, kun toimittajat ovat saaneet rauhassa penkoa asiakirjoja.

Kirjeessä sanotaan:

“Wikileaksin kustantajalle Julian Assangelle “Cable gaten” -julkaisun ja useiden muiden siihen liittyvien vuotojen julkaisemisella oli vakavimmat seuraukset. Huhtikuun 11. päivänä 2019 Assange pidätettiin Lontoossa Yhdysvaltain pidätysmääräyksen perusteella, ja häntä on nyt pidetty kolme ja puoli vuotta korkealuokkaisessa brittiläisessä vankilassa, jota yleensä käytetään terroristeille ja järjestäytyneiden rikollisryhmien jäsenille. Häntä uhkaa luovuttaminen Yhdysvaltoihin ja jopa 175 vuoden vankeustuomio”.

Kirje ilmaisee toimittajien ja kustantajien vakavan huolem Julian Assangen jatkuvasta syytteeseenpanosta salatun materiaalin hankkimisesta ja julkaisemisesta.

Kirjeen mukaan syyte on vaarallinen ennakkotapaus ja uhkaa heikentää Yhdysvaltain perustuslain ensimmäistä lisäystä ja lehdistön vapautta.

“Hallitusten saattaminen vastuuseen on osa vapaan lehdistön ydintehtävää demokratiassa”, allekirjoittaneet toteavat.

Lue koko avoin kirje tästä linkistä.

Kuvituskuva: Ecuadorin ulkoministeriö, CC BY-SA 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x