Todennäköinen parivaljakko seuraavan hallituksen kahdeksi suurimmaksi puolueeksi, Kokoomus ja Perussuomalaiset, kertovat haluavansa leikata YLEn rahoituksesta 125 – 144 miljoonaa euroa, mikä on 21 % – 29 % YLEn vuosittaisesta 500 – 600 MEUR budjetista. (Käytän tässä sanamuotoa “kertovat haluavansa leikata”, koska vaalien alla kerrottu tarina aikomuksista ei aina vastaa täysin sitä, mitä oikeasti aiotaan tehdä vaalien jälkeen.)

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009236980.html

Tämä oikeiston puolueiden kannanotto on herättänyt paljon paheksuntaa vihervasemmistolaisten puolueiden taholla. Maria Ohisalo maalailee sellaisia uhkakuvia, että Kokoomus ja Perussuomalaiset aikovat leikata lastenohjelmat ja kotimaiset draamat pois.

https://twitter.com/MariaOhisalo/status/1599802609740959745/photo/1

Moni muu vasemmistolainen poliitikko käyttää paljon värikkäämpää kieltä, ja rinnastaa YLEn rahoituksen leikkaamisen suorastaan natsismin ja fasismin nousuun. (Siitäkin huolimatta, että vahva valtion media oli nimenomaan natsien ja fasistien tärkeä lempilapsi.)

YLE ei ole minun nähdäkseni uutisoinut kovin näkyvästi näistä suunnitelmista. Saa nähdä sisältyykö YLEn vaalikoneeseen kysymys YLEn rahoituksen leikkaamisesta. Olisi todella erikoista jos tämä aihe vaiettaisiin kuoliaaksi vaalikoneessa, koska liikkeellä on paljon äänestäjiä, jotka aikovat valita ehdokkaan sillä perusteella, leikkaisiko ehdokas YLEn rahoituksesta vai ei.

https://twitter.com/antti_reini/status/1599760284679299074

Mihin YLE käyttää rahansa? Sisältöjen tuottamiseen kuluu 400 MEUR, ja loput 100 – 150 miljoonaa menevät muihin taustatoimintoihin. Sisältöjen budjetti jakautuu seuraavasti:

131 MEUR Valtakunnalliset ja alueelliset uutiset ja ajankohtaiset
81 MEUR Kulttuuri ja viihde
60 MEUR Asia
51 MEUR Draama
48 MEUR Urheilu
33 MEUR Lapset ja nuoret

https://yle.fi/aihe/s/10002503

Tästä Kokoomus ja Perussuomalaiset lupaavat siis leikata noin 130 MEUR. Jos tuon verran saisi leikata, niin minä leikkaisin tällä tavalla:

Draama: 51 MEUR => 5 MEUR. 90 % pois.

Kulttuuri ja viihde: 81 MEUR => 16 MEUR. 80 % pois.

Draaman ja viihteen tuottaminen ei ole valtion median ydintehtävä.

Asia: 60 MEUR => 6 MEUR. 90 % pois. Asenteellista “asiaa” ei tarvita valtion toimesta tuotettuna, kaupallinen media pystyy hoitamaan sen. Uutisointi riittää.

Uutiset: 131 MEUR => 65 MEUR. 50 % pois. Valtakunnan ja kansainvälisen tason uutiset riittävät YLEn tehtäväksi. Paikalliset uutiset hoitaa paikallismedia, puskaradio ja sosiaalinen media.

Urheilu: puolet pois budjetista. 48 MEUR => 24 MEUR. Sopimus kaupallisen NHL-jääkiekon näyttämisestä YLEn kanavilla osoittaa, että YLE’llä on liikaa rahaa, josta se ei tiedä mihin sen kaiken tunkisi. Kaupallisen seurajoukkue-urheilun näyttäminen ei ole YLEn perustehtävä.

Lapset ja nuoret: 33 MEUR => 20 MEUR. Takaisin tasolle, jolla YLE pärjäsi vielä 10 vuotta sitten. Kuluilla on tapana paisua, jos rahaa saa lisää pyytämällä, ja vain taivas on rajana.

Hupsista, tuossa on leikkauksia jo 267 MEUR edestä, eli puolet YLEn budjetista. Otetaanpa hieman takapakkia, jos on tarkoitus leikata Kokoomuksen ja Perussuomalaisten ehdottama noin 130 MEUR. Perutaan puolet kaikista yllä mainituista leikkauksista, niin siitä tuleekin sopivasti juuri 133 MEUR. Jotain sen tyyppistä on luultavasti luvassa, kun Kokoomus ja Perussuomalaiset alkavat hoitaa maan asioita seuraavalla vaalikaudella. Jos tämä vaalilupaus pitää käytännön tekoihin asti.

 

 

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Vapauden Liitto, ehdolla ek-vaaleissa 2023, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Raimo N
Raimo N
5 kuukautta sitten

>Hupsista, tuossa on leikkauksia jo 267 MEUR edestä, eli puolet YLEn budjetista. No Ionin leikkauslista näyttää oikein hyvältä. Jos vielä otettaisiin YLEn tuottama PROPAGANDA pois, voidaankin lakkauttaa koko putiikki ja ” muuan Korhonen on luvannut tulla polttamaan rakennuksenkin kivijalkaan saakka” Rakennuksille kyllä keksitään käyttöä, joten jätetään ne pystyyn. Muuten kaikki suojatyöpaikan “journalisti” katsomaan maksaako joku heidän “mediastaan” oikeasti. Ehkä suomen journalismin taso nousisi hieman, kun täytyisi kirjoittaa muutakin kuin valtioneuvoston kertomaa agenda journalisimia.
Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x