Journalisti ja kirjailija Matt Taibbi avasi twiittiketjussa Twitterin tuoreen toimitusjohtajan ja omistajan Elon Muskin julkaisemia palvelun johtajien sisäpiirikeskusteluja, jotka paljastavat, miten puolueelliseksi palvelu ajan saatossa muuttui. Twitterissä keskustelut aiheesta trendaavat hashtagilla #TwitterFiles.

Taibbi alustaa kertomalla Twitterin kehityksestä:

“Varhaisessa ajattelussa Twitter täytti tehtävänsä ja antoi ihmisille “voiman luoda ja jakaa ideoita ja tietoa välittömästi, ilman esteitä.”

Ajan kuluessa yritys kuitenkin joutui hitaasti lisäämään näitä esteitä. Jotkut ensimmäisistä puheenhallintatyökaluista suunniteltiin torjumaan roskapostia ja taloushuijareita.

Hitaasti ajan myötä Twitterin henkilökunta ja johtajat alkoivat löytää yhä enemmän käyttötapoja näille työkaluille. Ulkopuoliset alkoivat vaatia yritystä manipuloimaan myös puhetta: ensin vähän, sitten useammin, sitten jatkuvasti”, Taibbi kirjoittaa.

Taibbin mukaan vuoteen 2020 mennessä pyynnöt poistaa twiittejä olivat rutiinia. Yksi johtaja kirjoitti toiselle: “Lisätietoja Biden-tiimiltä.” Vastaus tulee takaisin: “Käsitelty.” Käyttäjiä voitiin poistaa tai arvioida poliittisen puolueen pyynnöstä.

Taibbi kertoo molemmilla Yhdysvaltain valtapuolueilla, demokraateilla ja republikaaneilla, olleen päässyn näihin työkaluihin. Järjestelmä ei kuitenkaan ollut tasapainossa, sillä se perustui kontakteihin.

“Koska Twitterissä oli ja on ylivoimaisesti saman poliittisen suuntauksen ihmisiä, siellä oli enemmän kanavia, enemmän tapoja valittaa, avoimia vasemmalle (no, demokraateille) kuin oikeistolle”, Taibbi kirjoittaa.

Alustuksensa jälkeen Taibbi jatkaa selvittämään seikkaperäisesti, kuinka ja miksi Twitter esti Hunter Bidenin kannettavan tietokoneen tarinan juuri ennen Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaaleja.

New York Postin paljastusartikkelin johdosta Twitter ryhtyi poikkeuksellisiin toimiin tukahduttaakseen tarinan. Se poisti linkit ja lähetti varoituksia, että linkki saattaa olla vaarallinen. Se esti jopa linkin välittämisen yksityisviestillä, joka oli tähän asti varattu ääritapauksiin, esim. lapsipornon levittämisen estämiseen.

Twitterin ratkaisuihin liittyen Taibbi esittelee Muskin julkaisemaa aineistoa Twitterin sisäisistä moderointikeskusteluista, jotka paljastavat kaaoksen ja hämmennyksen suljettujen ovien takana. Joukko yhtiön korkean tason työntekijöitä päätti leimata New York Postin tarinan “hakkeroiduksi materiaaliksi” ilman todisteita.

Päätöksiä tehtiin yhtiössä korkealla tasolla, mutta kuitenkin toimitusjohtaja ja perustaja Jack Dorseyn selän takana.

”Hakkerointi oli tekosyy, mutta muutamassa tunnissa melkein kaikki ymmärsivät, että se ei kestäisi. Mutta kenelläkään ei ollut rohkeutta muuttaa sitä”, entinen työntekijä sanoi.

Lähde: Twitter/Matt Taibbi, New York Post

Kuva: Electronic Frontier Foundation, CC BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x