Turkin kysymyksiin erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kommentoi twiittiketjussaan Suomen kannanmuodostusta liittyen Turkin toimiin.

Alarannan mukaan Turkin toimien niin kotimaata kuin lähialuetta koskevat ongelmat eivät lopu sinä päivänä, kun Suomi tulee NATO-jäseneksi. Siksi Suomen tulisi hänen mukaansa pohtia, mitä linjaa Suomi aikoo asiassa vetää.

“Samanaikainen ’tuomitsemme’ ja ’teemme bisnestä ihan kuten ennenkin’ linjaus on arkipäivää monen valtion toimesta, mutta ei se kovin tehokasta ole“, Alaranta kirjoittaa.

Alarannan mukaan nykyistä tilannetta koskien on epärehellistä esittää, että Suomi voisi samaan aikaan sekä tuomita että pysyä uskollisena Madridin asiakirjalla:

“Jos kansakuntana päätämme, että Turkin toimet ovat moraalisesti liian vaikeita hyväksyä, meillä toki kaikki vapaus ja oikeus tuomita ne. Emme voi kuitenkaan rehellisesti samaan aikaan väittää että toteutamme Turkin kanssa tehdyn diilin henkeä.”

Jos twiittiketjun ensimmäinen twiitti alla ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Turkki iski marraskuun loppupuolella Syyriaan ja Pohjois-Irakiin voimalla. Ilmaiskuissa on kuollut ainakin 31 ihmistä.

Yhdysvallat on varoittanut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania uudesta sotilaskampanjasta Syyriassa. Pentagonin mukaan ilmaiskut uhkasivat amerikkalaisia joukkoja. Yhdysvallat ja kurdiryhmät ovat liittolaisia operaatioissa jihadisteja vastaan.

Ranskalaisprofessori Fabrice Balanche sanoi France24:lle, että Turkin operaatio kurdeja vastaan Syyriassa uhkaa muun muassa elvyttää terroristijärjestö Isisin.

Vielä vuonna 2019 Rinteen hallitus tuomitsi Turkin hyökkäystoimet Syyriaan. Pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi tuolloin:

“Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä. Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla”, pääministeri Rinne sanoi.

Kommentti:

Kuten edellä käy ilmi, vielä Rinteen hallitus uskalsi tuomita Turkin toimet. Suomi on viime aikoina kyllä julistanut tuomioitaan naapurimaataan pommittavalle Venäjälle, mutta kun Turkki käy hyökkäyssotaa naapureitaan vastaan, sitä pyritään mielistelemään Madridissa laaditulla sopimuksella, jotta pääsisimme samaan “puolustusliittoon”.

Näyttää erehdyttävästi siltä, että Suomi on laatinut 2020-luvun YYA-sopimuksen Turkin kanssa. Nato-mielisille suomalaisille politiikan silmää tekeville YYA-henkinen mielistely näyttää sittenkin maistuvan, kunhan etunoja on säädetty oikeaan suuntaan.

Jokohan tyhmempienkin suomut pian putoaisivat silmiltä sen suhteen, että sotatoimien tuomitsemisessa ei valtioiden taholta ole koskaan kyse moraalisesta selkärangasta ja johdonmukaisuudesta, vaan aivan puhtaasti siitä, mihin suuntaan halutaan kumartaa, mistä nuoleskella suojelusta ja ketä kohtaan pitää yllä vihan ilmapiiriä.

Vain ja ainoastaan puolueeton maa voisi toimia maailmassa aidosti moraalisesti, johdonmukaisesti ja rehellisesti. Ja vain ja ainoastaan hölmöistä hölmöimmät valtionjohtajat hankkivat vihollisia naapurimaistaan ja ystäviä kaukaa maitten ja merten takaa.

Lähteet: Twitter/Toni Alaranta, France24, Bloomberg

Kuvituskuva: Pixabay

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

3 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Kimmo Leino
1 vuosi sitten

Ja nyt käy niin, että kumarrus turkille ja EU:lle on pyllistys omaa kansaa vastaan !

Suomi vaati ihmisoikeuksia Turkkiin ja samalla; mitä Suomessa puuhataan ? Suomen “perustuslain” 118 § 3 momentti : Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

Eli sitä mitä maailmalla kovaan ääneen joka “media” toitottaa ei Suomen omille kansalaisille sallita.

Tästä olen Kansalaistorilla 25.5. 2021 jättänyt julkisen rikosilmoituksen . ( Tokentube Kimmo Leino puhuu ; Fixit 20.10. 2022 youtube).

Kansalaisten omaisuutta RYÖSTETÄÄN juuri nyt tarkoituksella ylihintaiseksi TEHDYLLÄ energian hinnalla; ja SOTAA halutaan kansalaisten tapamiseksi; jotta se ei nouse kapinaan vaatimaan PL 118 §:n totaalista syytesuojaa lakkautaettavaksi ja RIKOLLISIA tuomiolle !

Jopa Kansainvälinen rikostuomioistuin on 2007 – 2008 lahjottu oikeudettomaksi käsittelemään Suomen PL 118 §:n syytesuojaa “päättäjille”. ( He 55/2007 )

Suomi MAKSAA ja pitää sotarikos-“oikeudenkäyntejä”; ( joista kansa maksaa miljoonia ); kunhan Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee toimivallattomaksi käsittelemään Suomea koskevia “yksittäistapauksia” .

Juuri näin RIKOLLISMAFIA toimii; lahjoo tuomioistuimet ja tuomarit !

Yrjö
Yrjö
1 vuosi sitten

Elimme vuosikymmeniä rauhassa täällä lintukodossamme, Suomessa. Nyt vallankaappajaporukka pakottaa meidät Natoon, joka herättää naapurin nukkuvan Karhun.
Rauhan päivät ovat ohi!

Puolueeton
Puolueeton
1 vuosi sitten
Vastaa  Yrjö

Vaihtoehtona olisi ostaa halpaa enegiaa ja myydä vastikkeeksi suomalaisia tuotteita. Joka tapauksessa olemme jostakin valtiosta energiariipuvaisia. Oikean päätöksen tekeminen vaatisikin tunteiden sijasta ajattelukykyä.
Niinistö sanoi haastattelussa: Naton jsenenä meillä on pisin raja Venäjään, meidän velvollisuutemme on pitää raja puhtaana.
Se on onnistunut liki 70 vuotta, vain jotkin harhut ja sudet ovat rikkoneet rajaturvallisuutta. Myös joitakin luvattomia raan ylityksi on sattunut. Siinä onkin puhtaanapitotyötä, kun Natolle tulee tukikohtia itärajalle.Contact Us

3
0
Kommentoi ja keskustele!x