Suomen pitkäaikainen ulkoministeri, valtiotieteen tohtori ja Lapin yliopiston kansainvälisten suhteiden dosentti Paavo Väyrynen kertoi tiistaina blogissaan antaneensa lausuntonsa luonnoksesta laiksi Nato-sopimuksen hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta.

Väyrysen mukaan Suomi luopuisi jäsenyyden myötä itsenäisyydestään turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Siteeraamme alle Väyrysen lausunnon kokonaisuudessaan sen valtavan yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.


Nato-jäsenyys veisi Suomen itsenäisyyden ja toisi mukanaan raskaat velvoitteet

Suomen liittyminen sotilasliitto Natoon olisi itsenäisen Suomen merkittävin, maamme valtiolliseen asemaan liittyvä ratkaisu. Se merkitsisi sitä, että Suomi luopuisi itsemääräämisoikeudestaan turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa, jotka ovat itsenäisen valtion tärkeimmät ydintehtävät.

Suomi liittyisi sotilasliittoon täysin oikeuksin ja velvollisuuksin. Velvollisuuksiin kuuluisi osanotto yhteisen puolustuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Suomelle tulisi velvoite osallistua erityisesti muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden ilmavalvontaan ja -puolustukseen. Viron ja Latvian osalta velvoite koskisi myös osallistumista näiden maiden puolustamiseen maajoukkojen avulla.

Velvoite koskisi osallistumista tarvittaessa muidenkin jäsenmaiden puolustamiseen, ja aseelliseen kriisinhallintaan myös Nato-alueen ulkopuolella.

On huomattava, että käytännössä Suomella olisi turvanaan muiden maiden antama apu vain siinä tapauksessa, että maamme täyttäisi täysimääräisesti velvoitteensa sotilasliittoa ja sen muita jäsenmaita kohtaan. Tämän vuoksi avun antaminen ei olisi käytännössä vapaaehtoista.

Suomi olisi mukana myös ydinasepelotteen ja ydinaseiden käytön suunnittelemisessa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan osa ydinasepelotetta olisi Suomen ja muiden Euroopan maiden hankkimien F-35 -hävittäjien varustaminen taktisia ydinaseita kantavilla risteilyohjuksilla. Ne olisivat osa ”uhkatasapainoa” ydinasevaltojen välillä. Suomen mukanaolo ydinpelotteessa synnyttäisi varteenotettavan riskin, että joutuisimme ydiniskujen kohteeksi.

Lakiehdotus on käsiteltävä alusta loppuun vasta uudessa eduskunnassa

Jo nyt on ilmeistä, ettei kaikkien Naton jäsenmaiden hyväksymistä Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle ole mahdollista saada nykyisen eduskunnan toimikauden aikana. Suomen osalta liittymissopimus voitaisiin näin ollen hyväksyä vasta ensi kevään vaaleissa valittavassa eduskunnassa.

Lakiehdotuksen mukaan se voitaisiin käsitellä ja hyväksyä ennakkoon nykyisessä eduskunnassa ja saattaa voimaan vasta uuden eduskunnan toimikauden aikana. Ehdotuksen mukaan laki voitaisiin saattaa voimaan jopa valtioneuvoston päätöksellä.

Tämä ei voi olla hyväksyttävää. Laki on käsiteltävä alusta loppuun uudessa eduskunnassa sen jälkeen, kun Suomen ja Ruotsin jäsenyys on vahvistunut Naton ja sen jäsenmaiden päätöksenteossa.

Eduskunnalle on varattava riittävä aika lakiehdotuksen käsittelemiseen ulko-, puolustus- ja perustuslakivaliokunnissa.

Tarvitaan eduskunnan määräenemmistö ja neuvoa-antava kansanäänestys

Lakiehdotuksen mukaan se voitaisiin hyväksyä eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä. Tämä ei voi olla perusteltavissa. Lain hyväksymiseen tarvitaan ehdottomasti 2/3:n määräenemmistö.

Lisäksi on järjestettävä neuvoa-antava kansanäänestys samaan tapaan kuin sopimuksesta, jolla Suomi liittyi Euroopan unioniin. Tämä on välttämätöntä liittymispäätöksen legitimiteetin vahvistamiseksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti liittymispäätöksen legitimiteetin tärkeyttä myös siinä vaiheessa, kun esillä oli jäsenyyden hakeminen.

Tammikuun 26. päivänä 2022 antamassaan TV-haastattelussa Niinistö otti selvän kannan, että mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tulisi päättää kansanäänestyksellä.

Myöhemmin Niinistö esitti, että jäsenyyden hakemisesta voitaisiin päättää ilman kansanäänestystä, jos suoritettaisiin hyvin laajoja ja luotettavia mielipidetutkimuksia.

Lopulta Niinistö luopui tästäkin ja tyytyi hyvin epäluotettaviin internet-paneelissa tehtyihin tutkimuksiin, joissa haastatteluja oli hyvin vähän.

Kun kansanäänestystä ei jäsenyyshakemuksen jättämisen yhteydessä suoritettu, on legitimiteetin kannalta katsoen sitäkin tärkeämpää, että kansanäänestys jäsenyyssopimusta hyväksyttäessä järjestetään.

Lähde: Paavo Väyrysen kotisivut

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

8 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Potuttaa olla uppoavassa laivassa
Potuttaa olla uppoavassa laivassa
6 kuukautta sitten

Meillä on muuten niin kuspäät vallassa kuin vain olla voi. Naton viides artikla ei sido jäsenmaita sen kummemmin mihinkään vaan jättää heidän ITSENSÄ päätettäväksi millä intensiteetillä osallistuu operaatioon. Eli voi lähettää kiväärin ja patruunan ja se on siinä.

Suomi taas haluaa sitoa itsensä jo etukäteen. Siinä haukataan joka tapauksessa liian iso pala ja typerää tehdä tollasia sitoumuksia ennalta.

Puolueeton
Puolueeton
6 kuukautta sitten

Tilanne on nyt sellainen, että jonkin median tulisi tutustua Ulkoministeriön lausuntopyyntöön, joka löytyy https://www.lausuntopalvelu.fi jo-päättyneistä. Lausuntoja on antanut 1591 järjestöä tai yksityistä kirjautunutta henkilöä. Median tulisi tustustua lausuntoihin ja julkaista tiedot mahdollisimman laajasti.

Tutustuin osaan lausuntoja (600 kpl satunnaisesti valittuna). Merkittävää on, että löysin vain kaksi henkilö, jotka kannattivat Natoon liittymistä. Todennäköisesti liittymisen torjuu yli 1500 henkilöä.
Järjestöistä näin, että EK, EAV, Siviilirauhanturvaajat, Varusmiesliitto tukevat liittymistä ja Naiset rauhan puolesta eivät tue. Selvääkantaa ei ota THL, RajaVL ja MPInsin.
Naton kannatus jäänee lausunnoissa alle porsentin ja Natoon liittymistä ei kannata 99%. Jonkun toimittajan pitäisi kiireesti tallettaa tiedosto ja analysoida se tarkasti. Luultavasti tiedosto katoaa nopeasti, koska se on niin rankasti harjoitetun politiikan vastainen. On ehdottomasti pidettävä rehellinen Nato kansanäänestys, jotta kansa saa itse päättää tulevaisuudestaan. Pitäisi pitää myös kansanäänestys, miten Suomen valtion tulee suhtautua Venäjään. Valtamedian tavoitteet tunnetaan, mutta kansan mielipidettä ei voi arvata.

Puolueeton
Puolueeton
6 kuukautta sitten
Vastaa  Puolueeton

1.12.22 kävin lausuntopalvelun sivuilla ja tämä lausuntokeräily on jo kiireisesti poistettu. Onhan se hyvin hankala presidentille, joka uskoo noin 1000 vastaajan gallup-kyselyyn ja on aikoinaan vaatinut kansanäänestystä. En seuraa valtamediaa, mutta todennäköisesti asiasta ei ole hiiskahdettukaan. Pikainen poisto osoittaa, etteivät poliittiset päättäjät (Marin,Haavisto, Orpo, Purra,…) välitä tippaakaan kansalaisten lausunnoista.

Mediassa oli kyllä aikoinaan, huomaa Venäjä käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta 2022:
54 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä puolustusliitto Natoon, ilmenee Helsingin Sanomien keskiviikkona julkistamasta HS-gallupista. Kyselyn mukaan 21 prosenttia on jäsenyyttä vastaan ja 25 prosentilla ei ole asiasta mielipidettä.
Asiaa kysyttiin seuraavasti: ”Natossa on tällä hetkellä 30 ja EU:ssa 27 jäsenmaata. EU-maista 21 on myös Naton jäseniä. Mitä mieltä Te olette, pitäisikö Suomen liittyä Naton jäseneksi vai ei?”
HS:n Kantar TNS:llä teettämä kysely on tehty 18.–23. maaliskuuta.

Sensuroimaton Totuus
Sensuroimaton Totuus
6 kuukautta sitten

Vihonviimeinen asia mitä Suomi tarvitsee on lisää “raskaita velvotteita” joista Väyrynen varoittaa.

Onko meillä mitään muuta kuin velvotteita jok’ikiseen suuntaan? Miten on mahdollista että tämä maa on ajettu tähän tilaan ja kansa pakotettu suorittamaan mitä ihmeellisimpiä “velvotteita” joita meillä ei todellakaan ole YHTÄKÄÄN maamme ulkopuolista tahoa kohtaan!!!

Missä viipyvät ne valtavat voitot mitä kaikista sitoutumisistamme on vuosien aikaan luvattu? Milloin tavallisen kansan tileillä näkyy esim. EU-mafian tukipaketteihin tai ns”pakolaisten” vastaanottamiseen sitoutumisesta luvatut valtavat hyödyt?

Tämä T Ä Y S I N L A I T T O M A S T I toteutettu nato veivaus on taas yksi kusetus entisten jatkoksi. Pahinta tässä on se että tämän pihalluksen seurauksena saattaa (velka)rahojen lisäksi lähteä vielä henkikin.

On tämä pe*kele touhua!!!

Yrjö
Yrjö
6 kuukautta sitten

Lyhyesti: Nato on USA. Suomi joutuu tekemään/taipumaan kaikkeen, mitä USA haluaa.

Raimo N
Raimo N
6 kuukautta sitten

Puliveivausta taas parhaimmillaan. Jos tässä maassa on edes yhtään rehelliset vaalit, niin voisiko tämä kapinen kansa tajuta ensi keväänä, että mitään eduskunnassa istuvaa puoluetta EI SAA ÄÄNESTÄÄ. No, poislukien VKK mutta uskaltakaa äänestää muutosta, se löytyy akselista Vapauden liitto, VKK, SKE jne. Älkääkä ajatelko että ääni menee pienpuolueissa hukkaan – hukkaan se menee noiden n 190 IDIOOTIN mädän omaa napaa tuijottavan urapolitiikon kanssa. Tai sitten vaan torrakot käteen ja 1917 uusiksi…

Peter Kreisler
Peter Kreisler
6 kuukautta sitten

Eipä tuohon Paavo Väyrysen kirjoitukseen voi todeta muuta kuin, että näin se asia on.



Contact Us

8
0
Kommentoi ja keskustele!x