Sote tulee, onko palkkatasosta sopiminen valmista? Joku valopää on keksinyt, että sote-alueen kaikkien ammattien palkat pitää harmonisoida, kun sote-alueet otetaan käyttöön. Koska työnantaja on sama. Tämä täysin tarpeeton lysti saattaa maksaa jopa 700 miljardia euroa vuodessa. Kiva jos rahaa on, mutta kun yhteiskunnassa on ihan oikeitakin rahan tarpeita, joten ei ole kiva jos lapioidaan 700 MEUR vuodessa ihan huvikseen ja tarpeettomasti jonnekin.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/palkkojen-yhtenaistaminen-sote-uudistuksessa-maksaa-680-miljoonaa-euroa-arvioi-kt/8346876#gs.j1kshd

Tämän tilanteen voisi välttää sillä, että käytetään erillisiä kuntakohtaisia yrityksiä, joiden omistus kierrätetään Cayman-saarten kautta niin ettei kukaan saa selvää, kuka on todellinen omistaja. Sieltähän ne suomalaisten eläkerahatkin kiertävät, joten valmiit hyväksi todetut käytännöt on jo olemassa. No ehkä hieman läpinäkyvämmilläkin tavoilla kunta tai maakunta voisi teettää palveluita alihankintana, siten että kyse on itsenäisistä eri yrityksistä.

Jos sote-alan palkat kuitenkin harmonisoidaan, niin mille tasolle ne pitäisi harmonisoida? Kunta-alan työnantajat ehdottivat alkuvaiheessa, että alimmat palkat harmonisoidaan mediaaniin, mutta sitä korkeampia palkkoja ei lasketa mediaaniin. Muuten hyvä, mutta eihän se ole mitään harmonisointia. Se on vain palkkaerojen kaventamista. Joten miksi sitä pitäisi tehdä lainkaan? Jos harmonisointiin on joku juridinen pakko, siinä tapauksessa ainoa laillinen vaihtoehto olisi harmonisoida kaikki palkat samalle tasolle. Tuollainen “alimmat palkat mediaaniin” ei kai voisi täyttää mitään juridista velvoitetta, joten se jos mikä olisi palkkojen nostamista “huvikseen” ilman todellista tarvetta, jolle on olemassa minkäänlaisia perusteita.

https://yle.fi/a/3-12242629

Työntekijöiden liitot lobbaavat tietysti sitä ratkaisua, että kaikkien palkat harmonisoitaisiin korkeimpien palkkojen tasolle. Lystikästä, mutta myös kallista. Siihen palaisi rahaa lähemmäs miljardi euroa vuodessa.

Mutta ei hätää, Pirkanmaan sote-alue on keksinyt uudenlaisen ratkaisun: harmonisoidaan kaikki korvaukset mediaaniin. Nostetaan alimpia korvauksia, ja lasketaan korkeimpia korvauksia. Talousvaikutus on silloin neutraali sote-alueelle, joskaan ei tietysti niille ihmisille, joita nämä muutokset koskevat.

https://yle.fi/a/74-20005641

Tällainen kikka keksittiin omaishoitajien kohdalla. Heitähän voi kyykyttää miten päin tahtoo, kska he eivät kuitenkaan menisi lakkoon omaisensa hoitamisesta. Ihanteellisia kansalaisia, joille voi tehdä mitä tahansa ilman että menevät lakkoon. Mistä saisimme lisää tällaisia nöyriä alamaisia? Sote-alan viralliset ammattilaiset (siis ne, joiden tekemä työ lasketaan ihan oikeasti “työksi”, josta maksetaan jotain ihan järkevää palkkaakin, toisin kuin omaishoitajien kohdalla) tuskin ovat niin nöyriä, että suostuisivat tällaiseen kustannusneutraaliin palkkojen harmonisointiin. Siinä olisi piru merrassa.

Siksi ainoa järkevä menettely olisi jättää sote-sektorin omistus kuntakohtaiseksi. Ihan sama millä keinolla, vaikka Cayman-saarten kauttakin olisi parempi kuin lähteä lapioimaan veronmaksajien rahaa miljardi vuodessa kankkulan kaivoon täysin huvikseen, tilanteessa jossa valtion talous on kuralla ja *jostain muualta* oikeasti tärkeistä tarpeista on pakko leikata nämäkin rahat, jotka poltetaan tähän tarkoitukseen aivan huvikseen.

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x