Taloussanomat kertoi pari vuotta takaperin Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan kyselystä, jonka mukaan yhteisvaluutta euron suosio suomalaisten keskuudessa on hiipunut. Silti niukka enemmistö suomalaisista uskoi – ja varmaan uskoo yhä – sitkeästi eurosta olevan Suomelle enemmän hyötyä, kuin haittaa.

Voimakkaimmaksi asennoitumista selittäväksi väestölliseksi muuttujaksi mainittiin koulutustaso:

” Vähän koulutetut (korkeintaan ammattikoulun käyneet) ja heikoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevat ryhmät suhtautuvat euroon selvästi varautuneemmin kuin enemmän koulutetuimmat väestöryhmät.”

Olen tästä enemmän kuin huolissani. Kouluttaako suomalainen korkeakoulutus ihmisiä tyhmiksi, vai onko kyse ainoastaan siitä, että rahaansa rakastavat enemmän ne, joilla sitä on?

Miten on oikeastaan mahdollista, että korkeasta sivistystasosta huolimatta toimimattoman yhteisvaluutan ilmeisiltä ongelmilta ummistetaan silmät näin tehokkaasti?

Onko niin, että sivistyneistö on jotenkin tietoisempaa ja keskimäärin valmiimpaa luopumaan oman valtionsa itsenäisyydestä ja siirtymään kohti liittovaltiota? Vai ovatko sivistyneemmät suomalaiset kenties täysin tuudittautuneita siihen, että valtionjohdolla on aina käytössään maan paras ja kovin kansantalouden asiantuntemus ja sitä myöten kyky tuottaa isänmaan edun mukaisia, kyseenalaistamattomia päätöksiä?

Vai onko sivistyneistö sivistynyttä ensinkään? Tuottaako suomalainen koulutus niin siiloutunutta osaamista ja poliittisesti kuplautuneita ihmisiä, että kokonaisvaltainen ajattelu on kaiken kaikkiaan henkitoreissaan?  Filosofian kaiketi pitäisi tähän kysyntään jotenkin vastata, mutta se tuntuu tuottavan lähinnä kaiken maailman raatikaisia.


Paradoksaalisesti Suomen kilpailukyvyn kivijalaksi usein mainitaan korkea koulutustaso ja sivistys. Juhlapuheissa toistellaan väsymättä, että kansakunnan luottamusta rakennetaan sivistyksestä voimaa ammentaen.

Sivistys tuottaa toki osallisuutta (korkeasti koulutettu pääsee helpommin työelämään ja valta-asemiin kiinni) ja osallisuuden kokemus puolestaan luo yksilön luottamusta tulevaisuuteen, toisiin ihmisiin ja instituutioihin.

Pitkään on kuitenkin näyttänyt siltä, että suhteessa valuuttakysymykseen sivistys ja luottamus ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat Suomelle käytännössä valtavaa hyvinvointitappiota, joka johtuu kyseenalaistamattomasta jäsenyydestämme euroalueessa.

Korkea sivistys tuottaa valheellista turvallisuuden tunnetta, luottamusta valtaapitäviin sekä kansallisiin ja kansainvälisiin instituutioihin, joiden tyhjiin arvoyhteisöpuheisiin ja hyväntahtoisuuteen halutaan luottaa. Moni yliopistokoulutuksen omaava suhtautuukin varsin elitistisesti ja ylimielisesti matalamman koulutustason ”rahvaaseen”.


Helsingin yliopiston kansantaloustieteen dosentti Tuomas Malisen mukaan suomalaisille on valehdeltu eurosta kaksi vuosikymmentä. Pimeä pelottelu oman rahan aiheuttamasta ”devalvaatiokierteestä” ja kaksinumeroisista koroista on vuosien varrella tehonnut. Faktojen perään ei ole turhia kyselty ja valheet euron hyödyistä on nielty koukkuineen. Kukaan ei ole tähän saakka onnistunut esittämään euron nettohyötyjä Suomelle uskottavasti.

Katri Kulmunin (kesk.) tilalle pätkävaltiovarainministeriksi tullut Matti Vanhanen (kesk.) antoi ensi töikseen merkittävää tukea EU:n elpymisrahastolle ja euron pelastamiselle, kuin kyse olisi ollut itsestäänselvyydestä. Ikään kuin kieltäytymisen mahdollisuutta ei olisi ollut ja Suomelle näissäkin talkoissa varattu nettomaksajan rooli olisi jollain tapaa Suomen etu. Vanhempi valtiomies Vanhanen puhui, kuin sankarimme verkkosukissa, Jutta Urpilainen (sd.) ollessaan valtiovarainministerinä. Me tienataan tällä!


Kuin Danten Jumalaisessa näytelmässä 1300-luvulta, olemme eksyneet synkkään metsään. Järjen valo on sammunut, eikä edes sivistyneistömme näytä ymmärtävän, miten olemme sinne joutuneet. Vaanivat pedot on kierrettävä helvetin ja kiirastulen kautta.

Tähän loppuun sopiikin mainiosti katkelma kyseisestä näytelmästä, Eino Leinon suomentamasta Helvetin kolmannesta laulusta:

”Nää sanat, synkin värein kirjoitetut,

näin päällä portin erään. Mestarille

ma lausuin: »Ankara on aatos niiden.»

Hän mulle kokeneemman lailla haastoi:

»Epäily kaikki pitää tässä jättää

ja kuollut olkoon kaikki mielen pienuus.

Tää on se paikka, josta sulle puhuin,

Nyt saat sä nähdä surevaiset kansat,

jotk’ ymmärryksen lahjan hukkasivat.»

Käteeni tarttui hän ja muoto tyynnä,

niin mua rohkaisten, hän johti minut

salaisten ongelmien sisäpuolle.

Soi siellä huokaus ja huuto, parku

yön halki tähdettömän, tuska moinen,

niin että ensin puhkesin ma itkuun.

Sekoitus kielten, kirot kauhistavat,

sävelet vaivan, äänenpainot vihan,

käheät, kirkuvat, ja kättenvääntö

sai aikaan pauhun, joka aina kiertää

tään ilman ajattoman kautta, niinkuin

käsissä rajumyrskyn hiekkapyörre.

Ja minä, päässä side kauhun, huusin:

»Oi Mestari, mik’ ääni tuo? ja keitä

nuo, jotk’ on niin kuin suuren tuskan orjat?»

Hän mulle: »Tää on tila kurja niiden

kuolleiden onnetonten, jotka eivät

ansainneet moitett’ eikä kiitostakaan.

Heill’ osa enkeleitten on, jotk’ eivät

kapinass’ olleet, eivät uskolliset,

vaan itseksensä, irti Jumalasta.

Ei vastaan ota heitä taivas, ettei

vähenis kauneutensa, ei Inferno,

ett’eivät syntiset sais kunniata.»

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

5 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
p.grandell
p.grandell
1 vuosi sitten

noh kouluja käyneenä ja 40vuotta ulkomailla pyörineenä voin sanoa että euro ja eurostoliitto on kommunismia..synkkää haisevaa sceidaa…poliitikot jotka ovat valehdelleet alusta-asti koska ovat tienanneet suomen työläisten selkänahasta revityt eurot, joita heitelty ympäri maailmaa,muttei omalle kansalle joka ne on tienannu, ihmekkö kun yliopistot on ihan puniikkien pesäkkeitä “sirolan opistoja” kaikki. valtiovalta sekä demlan oikeuslaitos hela maa on ihan puniikkien ddr,än mäistä soopaa..kokoomuskin vain suurin ryöstö ja eniten tyhmän orpon ja jopo.salen suomentuhoojia.eniten laittomienmaahan tunkeutujien tuloa kokoomus aikana. nuoriso ja vähemmän koulutetut osaavat olla fiksumpia,kun ei ole sirolan aivopestyjä… noh ei eu kauaan pysuy pystyssä ja tämä helkkarin vaasalainen ämmä joka sanoi että suut tukkon, kansa on tyhmää,me tienataan tällä, missäs ne rahat nyt sitten on? allelujaa, mikä farssi,eikö se ole jo maan petturuutta ja sitten eu.hun vielä uudestaan,sossut on sossunu suomen kyllä ihan rikki. eihän tässä auta muu kuin sisällissota, naton persiin nuolijoita. jenkkilät ovat sionistien rahapohaattojen vilja-aitta, amen…

Puolueeton
Puolueeton
1 vuosi sitten

Tuskin eurossa on mitään vikaa. Kun EU maissa on sama rahayksikkö, hintavertailu on helppoa. Suomi on kuitenkin hölmölä, jossa vallanpitäjät eivät sitä käytä ja julkaise kansalaisten luettavaksi.
Espanjassa ruokakauppareisu maksaa suunnilleen puolet siitä mitä Suomessa. Kaiken lisäksi ruoka on parempaa. Jossakin suurissa kaupoissa (Prisma) tarjonta voi olla samaa luokkaa.

Mikä tähän on syynä? Siihen on helppo vastata, vallanpitäjät, jotka tekevät Suomesta hölmölän. Unkarin Suomen hölmöjen vallanpitäjien moittima hallitus toimii toisin. Unkari pärjää hienosti, kun pitää kiinni itsenäisyydestään.

Mistä tämä johtuu? Siihenkin on helppo vastata. Suomen hölmöt toimittajat, jotka noudattavat rikollisten päätoimittajien määräyksiä. Toimittajatkin ovat vähän hölmöä sakkia, koska pitävät päätoimittajia suuressa arvossa ja sallivat hölmöjen vallanpitäjien toimet kritiikittä, jonka terävyys osoittaisi hyvän toimittajan kyvykkyyttä.

Voi ziisös
Voi ziisös
1 vuosi sitten
Vastaa  Puolueeton

Jonku pirun typerän turistin hintavertailujen helpottamiseksi ei Euroa tarvita. Jos siinä on ne sen hyödyt niin aika olemattomiksi jäävät ja niin todellakin jäävät.

Kimmo Leino
1 vuosi sitten

Todellisuudessa “toimimaton” yhteisvaluutta on sotakone Suomen kansalaisia vastaan ! Suomen kansalaisten ainoa omaisuus euron romahtaessa aiotaan kaapata.

Tässä mukana on Suomen hallitukset ! Miettikääpä seuraavia “lakeja”: 2017 asuntojen; asuinhuoneistojen ja mökkien panttikirjat muutettiin “sähköiseen” muotoon Turun Maanmittauslaitokselle; tämän jälkeen pankit monesti jättivät panttikirjat omiin nimiinsä lainan maksun jälkeen, koska EKP antaa ainakin 7 kertaisesti lainaa tällaista “vapaata panttikirjaa” vastaan. Tähän vipukerroin-miinaan menneet pankit saadaan helposti kaadetuksi EKP:n koron-nosto-ASEELLA !

Kun pantit ovat EKP:n hallussa pankkien kaatuessa ( niiden tullessa KAADETUKSI tehdyllä lamalla ) EKP omistaa myös jo maksetut talot Suomessa; niiden haltuunottoon tarvitaan 2025 toimivaksi suunniteltua EU-armeijaa !

He 99 – 104 / 2022 vp seuraavat lait: Suomeen tarvitaan päivittäismaksamisen HÄTÄ-pankkijärjestelmä, koska kaikkien pankkien serverit ovat maan rajojen ulkopuolella. ( keksitty juttu … koska euro kaadetaan omaisuuksien haltuunottamiseksi ).

YEL-järjestelmää muutetaan niin, että YEL-rahastot varastetaan julkiseen talouteen ja nykyiset yrittäjät SUORAAN maksavat eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeet …. kaikki rahastot poistettu / varastettu !

Suomen “perustuslain” 118 § 3 momentti ( 2011 ) …. Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa. ( ihmisoikeudet pois varkauden kohteilta ).

Suomessa ja koko Euroopassa EI ole oikeusjärjestelmää tutkimaan tätä EU-PETOSTA; sillä Suomen EU-ero on rikosoikeudellinen prosessi; ei mitään muuta enää !

2,5 miljoonaa panttikirjaa 2017 muutettiin “sähköiseksi” ja kukaan ei tiedä panjonko niistä on “luvattomasti käyttöönotettu” lainan maksamisen jälkeen; poliisi ei tutki ja lehditsö ei kirjoita !

Fixit 20.10 2022 / youtube tämä on sanottu julkisesti ! ( tai Tokentube Kimmo Leino puhuu )

On kummallista kuinka julkisia lakiesityksiä “media” sensuroi kansalta !

Yrjö
Yrjö
1 vuosi sitten

Se, joka on istunut sekä akateemisten että rekkakuskien palaverissa, tietää kumpia on helpompi huijata.
Sehän on ihan tutkittu juttu, että lukeneet uskovat helposti lukemaansa tai heille kerrottua tarinaa, koska ovat asemaansa päästäkseen jotuneet monet tarinat opettelemaan.
Ja tämmöinen porukka meitä sitten hallitsee ja istuu joka virastossa.

Tämä on taktista. Luodaan kiltti hallinto.Contact Us

5
0
Kommentoi ja keskustele!x