Italian poliisi ilmoitti tiistaina sarjasta ratsioita uusnatsistista järjestöä vastaan. Aseiden varastoinnista ja terrori-iskujen suunnittelusta syytetty ryhmä on solminut operatiiviset siteet Ukrainan Azov-pataljoonaan.

Viisi Ordine di Hagal -uusnatsijärjestön, eli Hagalin ritarikunnan jäsentä pidätettiin ratsioiden seurauksena. Heitä syytetään terrori-iskujen suunnittelusta siviili- ja poliisikohteita vastaan. Viranomaiset etsivät myös kuudetta ryhmän jäsentä, joka on taistelemassa Ukrainassa osana Azov-pataljoonaa, uusnatsien puolisotilaallista ryhmää, joka on liitetty Ukrainan kansalliskaartiin.

“Terrorismiin tai demokraattisen järjestyksen kumoamiseen tähtäävästä yhdistymisestä” pidätettyjen joukossa ovat ryhmän perustaja Maurizio Ammendola, sen varapuheenjohtaja Michele Rinaldi sekä jäsenet Giampiero Testa ja Massimiliano Mariano. Viidettä pidätettyä jäsentä, Fabio Colarossia, syytetään uusnatsipropagandan levittämisestä.


Italialaismedian mukaan Hagalin ritarikunnan jäsenet pitivät tiettävästi “suoria ja toistuvia” yhteyksiä Telegramin kautta Azov-pataljoonan lisäksi myös Ukrainan uusnatsististen sotilasmuodostelmien Right Sectorin ja Centurian kanssa “luultavasti ajatellen mahdollista värväystä näiden joukkoon”.

Poliisitutkinta aloitettiin vuonna 2019, ja siihen on kuulunut laajoja tietokone-etsintöjä ja salakuunteluja. Tutkinta on paljastanut ryhmän jäsenten aikomuksen suorittaa väkivaltaisia tekoja Italiassa.

Yksi pidätetyistä jäsenistä, Giampiero Testa, oli “vaarallisen lähellä äärioikeistolaisia Ukrainan nationalistiryhmiä” ja suunnitteli salakuuntelujen mukaan hyökkäystä poliisiasemalle Mariglianossa Napolissa. 

Hän viittasi Uuden-Seelannin moskeija-ampujaan, joka väitti vierailleensa Ukrainassa ja käytti Sonnenrad-merkkiä eli “mustaa aurinkoa” luotiliiveissään tappaessaan 51 ihmistä. Symbolia, jota Azov-pataljoona New York Timesin mukaan yleisesti käyttää.

Paennut Azov-taistelija Anton Radomsky on Ukrainan kansalainen, joka on asunut Italiassa, mutta taistelee parhaillaan Ukrainan asevoimien puolesta. Viranomaisten mukaan Radomsky suunnitteli hyökkäystä Napolin Volcano Buono -ostoskeskukseen.


Hagal-järjestöä valvova poliisi takavarikoi ryhmältä ilma-aseita, jotka ovat “helposti muunnettavissa aitoja luoteja ampumaan”, ammuksia, taktisia varusteita ja jopa kranaatinheittimen. Ryhmää syytetään myös puolisotilaallisten koulutusten järjestämisestä Napolissa ja Casertassa sekä seminaareista, joissa edistetään valkoisten ylivaltaa ja holokaustin kieltämistä.

Uutiskanava Sky Tg24:n esittämissä videokuvissa näkyy lisäksi pitkiä veitsiä, kirves, kumipamppu, jossa on sanat ”johtaja Mussolini”, hakaristilippu, kaasunaamari, Azov-pataljoonan t-paita ja Azov-taistelijan muistelmateos ”Valhalla Express”.

Kommentti:

Terrori-iskuja suunnittelevan äärioikeistosolun pidätykset osoittavat, että Ukrainan sodalla voi olla välillisiä seurauksia myös muualla Euroopassa, kun taistelujen kovettamat ja äärimmäisiä ideologioita kannattavat vierastaistelijat palaavat Ukrainasta koteihinsa ympäri Eurooppaa.

“Aseiden korkea saatavuus nykyisen konfliktin aikana johtaa laittomien aseiden leviämiseen konfliktin jälkeisessä vaiheessa”, Interpolin pääsihteeri Juergen Stock on varoittanut.

Suomessa Yle uutiset kertoi lokakuun lopulla Keskusrikospoliiisin tiedustelutiedoista, joiden mukaan Ukrainalle toimitettuja aseita on päätynyt rikollisille Suomessa.

KRP:n järjestäytyneen rikollisuuden tiedusteluyksikkö johtava rikosylikomisario Christer Ahlgren kertoi, että Ukrainalle toimitettuja aseita on löydetty myös Ruotsista, Tanskasta ja Hollannista.

“Muualla Euroopassa on tavattu Ukrainasta kuljetettuja sinkojakin”, Ahlgren kertoi Ylelle.

Lähteet: The Grayzone, Corriere Del Mezzogiorno, Italian poliisi

Kuvituskuva: Pxhere, CC0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x