Yhdysvaltain hallituksen äänitorvi New York Times myöntää artikkelissaan, että Nato käyttää Ukrainaa laboratoriona uusien aseiden ja teknologioiden testaamiseen. Sotateollinen kompleksi tienaa sitä enemmän, mitä pidempään sota jatkuu.
“Vaikka taistelu Ukrainasta on edelleen suurelta osin jauhavaa tykistösotaa, tekniikan ja koulutuksen uusia edistysaskeleita seurataan tarkasti sen suhteen, miten ne alkavat muotoilla taistelua”, New York Timesin Lara Jakes kirjoittaa.
Lehden mukaan Kiova otti kaikessa hiljaisuudessa taistelukentillä käyttöön uuden, arvokkaan aseen. Kyse on reaaliaikaisesta Delta -järjestelmästä, jonka avulla sotilaat, siviiliviranomaiset ja jopa tarkastetut sivulliset saattoivat seurata ja jakaa kaivattuja tietoja Venäjän joukoista. Tätä Naton kanssa yhteistyössä kehitettyä ohjelmistoa ei ollut juurikaan testattu taistelussa.
Delta on vain yksi esimerkki siitä, kuinka Ukrainasta on tullut koekenttä uusimmille aseille ja tietojärjestelmille sekä niiden käyttötavoille, joiden avulla länsimaiset poliittiset viranomaiset ja sotilaskomentajat voivat muokata sodankäyntiä tuleville sukupolville.
Ukraina ja sen liittolaiset ovat viime kesästä lähtien testanneet kauko-ohjattavia, räjähteillä lastattuja veneitä Mustallamerellä, mikä huipentui lokakuussa hyökkäykseen Venäjän laivastoa vastaan Sevastopolin rannikolla.
Viime vuoden lopulla Ukrainan armeija alkoi käyttää hiljattain kehitettyjä SkyWipereinä tunnettuja droneja häiritseviä aseita itäisellä Donbasin alueella. SkyWiperit voivat ohjata tai häiritä droneja estämällä niiden viestintäsignaalit. Ne kehitettiin Liettuassa, ja ne olivat olleet markkinoilla vain kaksi vuotta ennen kuin ne luovutettiin Ukrainalle Naton apuohjelman kautta.
“Opimme Ukrainassa taistelemaan ja opimme käyttämään NATO-kalustoa”, Liettuan entinen presidentti Dalia Grybauskaite sanoi haastattelussa viime viikolla. “Ja kyllä, se on opetustaistelukenttä”, hän sanoi.
“Se on minusta häpeällistä, koska ukrainalaiset maksavat hengellään näistä harjoituksista meidän puolestamme”, Grybauskaite lisäsi.
Ukrainaan lähetettävä länsimainen aseapu koostuu pääosin päivitetyistä versioista vanhoista aseista. Näin oli myös saksalaisvalmisteisten, keskipitkän kantaman infrapunaohjuksien ja IRIS-T:n kantorakettien kohdalla, jotka suojaavat rakettihyökkäyksiltä.
Niiden kantama on pidempi kuin edellisen sukupolven ilmapuolustusjärjestelmien. Saksan oma armeija ei ole vielä käyttänyt järjestelmien päivitettyä versiota, joka toimitettiin Ukrainaan viime kuussa. Viime viikolla toimitettiin lisää ohjuksia.
Ukrainan kokeilut auttavat Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten korkeita virkamiehiä ja puolustussuunnittelijoita päättämään, miten sotilasmenot investoidaan seuraavien vuosikymmenten aikana.
Lähde: New York Times
Kuvituskuva: Pexels free photos
Ei mitään uutista tuossa. Aina, kun jossain soditaan, surataan asejärjestelmien toimivuutta. Näin teki Venäjäkin mm. Syyriassa, Tsetseniassa ja Georgiassa.
Ai tää on se jonka venakot hakkeroi.