Iranin tilanne on huolestuttava tällä hetkellä. Naisten hiukset peittävän huivin käyttöpakkoa vastustavien protestien aikana on pidätetty noin 15.000 ihmistä. Iranin parlamentti äänesti tiistaina sen puolesta, että kaikki vangitut mielenosoittajat teloitettaisiin, varoituksena muille.

https://www.newsweek.com/iran-votes-execute-protesters-says-rebels-need-hard-lesson-1757931

Olen kaikessa hiljaisuudessa spekuloinut, että vallanpitäjille olisi fiksu veto antaa periksi ja poistaa se huivipakko. Näin raju vastareaktio on yllättävä, ja osoittaa erikoisen arvojärjestyksen näiden uskonnollisten ihmisten ajattelussa:

“On tärkeämpää, että naiset peittävät hiuksensa huivilla, kuin että he saavat edes elää.”

“Jos eivät peitä hiuksiaan huivilla, niin on parempi että kuolkoot vaikka sitten.”

Parlamentti ja oikeuslaitos ovat eri asioita, mutta ilmeisesti Iranissa vallan kolmijako-opin kanssa ei ole niin viimeisen päälle tarkkaa, ja parlamentin äänestys voi hyvinkin vaikuttaa siihen, millaisen tuomion oikeuslaitos antaa protestoijille.

Nyt mitataan Iranin kansan omaatuntoa: salliiko poliisi ja väestö tämän tapahtua?

Mitataanko myös kansainvälisen yhteisön omaatuntoa? Se on jo vaikeampi kysymys, varsinkin jos kansainvälisen yhteisön pitäisi reagoida asiaan niin nopeasti ja tehokkaasti, että se ehtisi vaikuttaa vangittujen ihmisten kohtaloon mitenkään.

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x