Entinen presidentti Barack Obaman erityisavustaja, Eurooppa-asioiden johtaja Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusneuvostossa ja Georgetownin yliopiston kansainvälisten asioiden professori Charles Kupchan vaatii rauhansopimusta, joka perustuu siihen, että Ukraina sitoutuu olemaan liittymättä Natoon ja luopuu Krimistä ja Donbasin Venäjä-myönteisistä alueista.
Kupchan kirjoittaa asiasta mielipidekirjoituksessaan New York Timesissa. Kupchanin mukaan sodan yhä voimistuessa Yhdysvaltojen on jatkuvasti vaikeampaa pitää Ukrainan sotaan osallistuminen järkevässä suhteessa sen etuihin.
Hänen mielestään Ukrainan eskaloivat toimet – kuten vaikkapa Krimin sillan räjäyttäminen ja lennokkihyökkäys Venäjän mustanmeren laivastoa vastaan, joka riskeerasi viljatoimitukset ja uhkasi pahentaa maailman ruokakriisiä – voivat olla strategisesti hölmöjä ja siksi Kiovan olisi oltava avoimempi suunnitelmistaan ja Yhdysvaltain viranomaisten lisättävä puuttumista sodan kulkuun.
Kupchanin mukaan Ukrainan sotatavoitteet ovat moraalisesti ja oikeudellisesti perusteltuja, mutta ne eivät ehkä ole järkeviä. Vastauksena Ukrainan viimeaikaisiin voittoihin Venäjän presidentti Vladimir Putin on tuplannut, ei perääntynyt.
“Putin nostaa panoksia ja ajaa itseään nurkkaan. Näin ollen Kremlin turvautumisesta ydinaseeseen tulee realistinen vaihtoehto, jos Venäjän joukot joutuvat vetäytymään kokonaan Itä-Ukrainasta ja Krimiltä. Jos Putin ylittää ydinrajan, Nato osallistuisi lähes varmasti suoraan sotaan, mikä saattaa aiheuttaa ydinsodan eskaloitumisen”, Kupchan sanoo.
Ukrainan taistelukentällä saavutetut menestykset voivat Kupchanin mukaan mennä liian pitkälle. Jos Ukrainan puolustaminen ei ole sen arvoista, että USA:n saappaat isketään Ukrainan saveen, niin koko Donbasin ja Krimin palauttaminen Ukrainan hallintaan ei ole uuden maailmansodan riskin arvoista, hän järkeilee.
Pitkittyvä sota lisää myös kasvavia poliittisia ja taloudellisia uhkakuvia lännessä ja länsimaiden tähän saakka osoittama yhtenäisyys voi Kupchanin mukaan osoittautua hauraaksi. Verrattuna alkuperäiseen kylmään sotaan, poliittinen ilmapiiri ei hänen mukaansa ole tänä päivänä yhtä terve, vaan aiempaa polarisoituneempi, mikä voi aiheuttaa muun muassa taloudellisten häiriöiden kautta myrkyllisiä poliittisia vaikutuksia.
Neuvottelupöytään “mieluummin ennemmin, kuin myöhemmin”
Kupchanin mukaan lännen on siirrettävä Ukraina ja Venäjä neuvottelupöytään välittäen diplomaattisia ratkaisuja.
“Venäjän ja Ukrainan hypoteettisella sopimuksella olisi kaksi pääosaa. Ensinnäkin Ukraina perääntyisi aikeestaan liittyä Natoon – tavoite, joka on vuosia herättänyt vahvaa Venäjän vastustusta“, hän sanoo.
Kupchanin mukaan Venäjällä on oikeutettuja turvallisuushuolia liittyen Natoon:
“Nato voi olla puolustusliitto, mutta se tuo mukanaan sotilaallista voimaa, jota Moskova ei ymmärrettävästi halua pysäköitävän sen alueen lähelle.”
Kupchan huomauttaa, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky sanoi itse aiemmin, että maan neutraliteetti voisi olla osa rauhansopimusta.
“Toiseksi – vaikein osa – Moskovan ja Kiovan olisi päästävä alueelliseen ratkaisuun. Kohtuullinen lähtökohta neuvotteluille olisi pyrkiä Venäjän vetäytymiseen “kosketuslinjalle”, joka oli olemassa ennen Venäjän hyökkäyksen alkamista helmikuussa”, Kupchan kirjoittaa.
Hänen mukaansa molempien osapuolten olisi tehtävä kompromissi:
“Moskovan tulisi luopua äskettäin ilmoittamasta aikeestaan liittää suuri osa Itä-Ukrainaa ja Kiovan tyytyä lopputulokseen, joka voi tarkoittaa vähemmän kuin kaiken maan takaisin saamista.”
Kupchan näkee, että Vietnamista Afganistaniin ja Irakiin Yhdysvallat on mennyt liian pitkälle ja ottanut strategisia sitoumuksia, joita sen vaakalaudalla olevat intressit eivät ole oikeuttaneet.
“Ukrainan auttaminen puolustautumaan on merkittävän ponnistelun arvoista, mutta ei sellaisen, joka johtaa kolmanteen maailmansotaan tai murtaa länsimaisen demokratian”, Kupchan päättää.
Lähde: New York Times
Nykymaailmassa tulisi kuunnelle ja yrittää noudattaa järkeviä ehdotuksia, joilla suuren vallanpitäjät voisivat säilyttää asemansa, vaikka hieman joutuvat luopumaan tavoitteistaan. Maailmansota ei enää ole mahdollinen ilman kauheaa loppua. Kaiken lisäksi halpa Venäjän energia on välttämätöntä läntisen Euroopan säilymiselle kehittyneinä valtioina.
Suuret vallanpitäjät haluavat tehdä Suomen kansalaisista orjia, ja ryöstää ihmisten omaisuuden. Eu “ennallistamis”-asetus poistaa kansalaisilta oikeuden käyttää omaa metsäomaisuuttaan omaksi hyväksi.
Suomeen hallitus SALAA haluaa “hätä”-pankkijärjestelmän . ( hallituksen esitykset 99 – 104 / 2022 vp ).
Yksikään lehti ei näistä kansalaisille totuudenmukaiseksi kerro.
Sensuuri kukoistaa: Google ei löydä archive.today/kimmoleaks.fi ; mutta archive oma sisäinen hakukone löytää.
Julkisesta “perustuslain” pykälästä ei saa kertoa: PL 118 § … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole …
Pankit haluavat myös maksettujen lainojen panttikirjat ?
Laki 2017 : eräissä tapauksissa panttikirjoja ei enää hallinnoi pankit, vaan maanmittauslaitos sähköisessä muodossa.
Vapaata panttikirjaa vastaan EKP antaa pankille 7 kertaisesti sisäänottolainaa. ( vapaa panttikirja on panttikirja, johon ei kohdistu lainaa pankilta ulospäin ! )
Nyt hopi hopi ihmiset tarkastamaan tämä asia !
Youtube Fixit 20.10 2022
Oho, oliko sotaisan ja erittäin tuhoisan Obaman neuvonantajissa joku näinkin viisas mies – ei varmaan päässyt silloin kovin suureen rooliin …. Nyt pitäisi tajuta vielä se että Venäjä ei liikauta enää taapäin maakunnista jotka äänesti liittymisen puolesta. Putinin sanoin “tästä ei edes keskustella ENÄÄ” – jep juna meni jo. Ukrainan voitot… ukrainan voitot on länsimediassa…. Venäläiset osaa sotia maaperällään…. sielä on käynyt ukrainaa paremmat yrittämässä ja historia kertoo kuinka kävi… päädyttiin berliiniin tai pariisiin…. että silleen… He antavat tarkoituksella venyttää huoltolinjat pitkäksi, talvi on tulossa…. ja jos he haluavat, jättimäiset motit sulkeutuu… samaan aikaan komentoon tullut kenraali “Armageddon” on aloittanut strategiset iskut infraan, asia jota venäjä vältti pitkään…. Lännellä tulee olemaan tekeminen narratiivin ylläpidossa…. ase ja raha-apu saa yhä enemmän vastustusta euroopassa, sitä mukaa kuin talvi kylmenee ja kansa rahat ei riitä mihinkään…