Venäjän toiseksi suurimman öljy- ja kaasujättiläisen Lukoilin omistama öljynjalostamo Sisiliassa välittää venäläistä raakaöljyä Yhdysvaltoihin bensiininä ja muina jalostettuina öljytuotteina, kertoo Wall Street Journal.

WSJ:n videraportti kertoo, että Yhdysvaltain sanktioissa on porsaanreikä, joka mahdollistaa Venäjän ulkopuolella jalostetun venäläisen raakaöljyn lähettämisen Yhdysvaltoihin.

Lukoilin jalostamo Sisiliassa on äärimmäisin esimerkki tästä porsaanreiästä. Jalostamo sai raakaöljyä ennen Ukrainan sotaa useista öljyntuottajamaista, mutta helmikuun hyökkäyksen jälkeen jalostamo on joutunut turvautumaan jopa 93-prosenttisesti venäläiseen raakaöljyyn Yhdysvaltoihin lähettämänsä bensiinin valmistuksessa. Loput seitsemän prosenttia raakaöljystä tulee Kazakstanista, mutta sekin Venäjä kautta.

Yhdysvaltain helmikuun lopussa asettamat pakotteet kielsivät venäläisen öljyn ja öljypohjaisten tuotteiden tuonnin. Pakotelistalle lisättiin yrityksiä, joiden sanottiin olevan lähellä presidentti Vladimir Putinia. Toisin, kuin Venäjän suurin öljy-yhtiö Rosneft, Lukoilia ei lisätty pakotteiden listalle. Lukoililla on toimintaa Yhdysvalloissa 11 osavaltiossa.

WSJ kertoo videoraportillaan seuranneensa Yhdysvaltain pakotelistalle kuuluvan yrityksen öljytankkerin liikkeitä ja tiedoista käy ilmi, että tankkeri on toimittanut raakaöljyä Sisilian jalostamolle. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö, Lukoil ja tankkerin omistava yhtiö kieltäytyivät kommentoimasta asiaa WSJ:lle.

Lukoilin Sisilian jalostamo saattaa joutua lopettamaan toimintansa 5. joulukuuta, kun EU:n pakotteet sille tulevat voimaan.

Bloomberg kertoi 26. lokakuuta, että polttoainekriisi Amerikan itärannikolla syvenee, kun uhkaavan dieselpulan lisäksi myös bensiini alkaa käydä vähiin.

Samaan aikaan kritiikki Ukrainan sotaa ja sen avokätistä tukemista kohtaan Yhdysvalloissa yltyy.

Lähteet: Wall Street Journal, Bloomberg

Kuva: Pxhere

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

5 3 Äänet
Arvostele artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Ydin ase huijaus
Ydin ase huijaus
4 kuukautta sitten

Korkean luokan venäläinen turvallisuussektorin virkamies Nikolai Patrushev on joutunut pyytämään anteeksi maan vaikutusvaltaisimmalta juutalaisjärjestöltä kollegansa Aleksey Pavlovin ”vulgaareja antisemitistisiä kannanottoja”. Anteeksipyyntö liittyi Pavlovin aiemmin julkaisemaan sanomalehtikolumniin, jossa käsiteltiin Ukrainan sotaa.

Kolumnissaan Pavlov totesi, että Ukrainan sodassa on osaltaan kyse ”desatanisaatiosta”, jonka yhteydessä tullaan hävittämään maassa toimivat ”uuspakanalliset kultit”. Yksi listan kulteista oli juutalainen ääriliike Chabad-Lubavitch, jolla on erittäin vahva jalansija myös Venäjällä. Itse asiassa Venäjän ylin johto valokuvauttaa itseään säännöllisesti Chabad-johtajien kanssa, vaikka Chabad pitääkin ei-juutalaisia eläiminä.

Pavlov kirjoitti kolumnissaan myös, että Chabad tähtää maailmanherruuteen. Tämä suututti Venäjän Chabad-johtaja Berel Lazarin, jolla on ollut perinteisesti läheiset välit presidentti Vladimir Putinin kanssa. Venäjän hallitus irtisanoutuikin nopeasti Patrushevin suulla virallisesti Pavlovin kirjoituksesta. Kansalaisille myös ilmoitettiin, että Pavlov on joutunut puhutteluun näkemystensä johdosta.

Hiljattain Venäjältä poistunut kuuluisa rabbi Pinchas Goldschmidt on kannustanut juutalaisia jättämään Venäjän Pavlovin kirjoituksen vuoksi. Juutalaisten maailmankongressin johtaja Ronald Lauder puolestaan läksytti Pavlovia julkisessa kannanotossaan, jossa juutalaispäällikkö kutsui venäläisvirkamiehen näkemyksiä ”juutalaisvihaksi puhtaimmassa ja rumimmassa muodossa”.Contact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x