Iltalehti kertoi tänään artikkelissaan jälleen kerran, suomalaiselle propagandalle tyypilliseen tapaan Venäjän “valehtelusta” toimittaja Jari Himasen kirjoittamassa artikkelissa, jonka se on otsikoinut seuraavasti:

“Venäjä julkaisi ”todisteita” Ukrainan likaisesta pommista – kuvat olivatkin vuosikausia vanhoja ja aivan muualta”

Iltalehti 27.10.2022

Otsikossa väitetään Venäjän julkaisseen “todisteita” ja artikkelissa puhutaan sitaateissa “todistusaineistosta”, mutta jutusta ei käy ilmi, mistä siteeraus on peräisin, joten ilmeisesti kirjoittaja on päätynyt siteeraamaan itseään. Himanen kirjoittaa:

“Venäjän ulkoministeriö jakoi maanantaina Twitterissä ”todistusaineistoaan” siitä, että kaksi ukrainalaista organisaatiota olisi saanut suoran käskyn valmistaa likaisen pommin.

Ulkoministeriön väitteen mukaan pommin valmistustyöt olivat jo viimeisessä vaiheessa.”

Artikkelissa puhutaan kolmeen otteeseen “huijausyrityksestä”, joka liittyy Venäjän ulkoministeriön twiittiinsä liittämään kuvitukseen. Voit katsoa twiitin alta tai tästä linkistä.

Slovenian hallituksen twitter-tili vastasi Venäjän ulkoministeriön twiittiin kertomalla, mistä sen twiitissä esiintyvä kuvitus on peräisin:

“Sitä käytettiin ammattiesityksiin suurelle ja kiinnostuneelle yleisölle selittävänä materiaalina. Kuvassa on yleisessä käytössä olevat savunilmaisimet.”

Iltalehden Himanen kertoo Slovenian vastauksesta seuraavasti:

“Hallitus selittää, että kuvat julkaistiin asiasta kiinnostuneelle kansalle. Esimerkiksi oikeanpuoleisessa yläkuvassa radioaktiivisuudesta varoittavin symbolein varustetuissa muovipusseissa on tavallisia palohälyttimiä.”

Himasen kuvailusta unohtuu kertoa, että myös Slovenian twiitti kertoo kuvia jo alunperinkin käytetyn “ammattiesityksissä selittävänä materiaalina”.

On aivan ilmeistä, että Venäjän ulkoministeriö käyttää materiaalia samassa tarkoituksessa, havainnollistavana kuvamateriaalina, sillä väite siitä, että kuvamateriaali olisi Ukrainasta kerättyä todistusaineistoa, näyttää olevan peräisin Iltalehden toimituksesta.

Esitetty kuva selittää Ukrainan kapasiteettiä “likaisen pommin” rakentamiseen. Siinä näkyy oikeassa yläkulmassa numero 5, mikä viittaa todennäköisesti Powerpoint-diasarjaan, jota on käytetty asiaa esiteltäessä.

Tähän viittaa myös Venäjän ulkoministeriön samasta aiheesta julkaistu toinen twiitti, jossa esitellään ilmeisesti saman diasarjan neljäs dia ja linkki, joka johtaa Venäjän puolustusministeriön Telegram-kanavalle lisätietoihin.

Kommentti:

Iltalehden artikkeli edustaa joko äärimmäisen huolimatonta journalismia tai tietoisesti tuotettua propagandaa, jonka tarkoitus on luoda tai pitää yllä käsityksiä Venäjän tarkoituksellisesta valehtelusta kaikissa käänteissä.

Missään kohtaa Venäjän twiittiä ei millään tavoin väitetä kuvien todistavan mitään. Ammattitoimittajille ja -tiedottajille tulisi olla selvää, että arkistokuvia ja havainnollistavia kuvituskuvia käytetään lehtiartikkeleissa ja ammattimaisesti toteutetuissa presentaatioissa tämän tästä.

Huvittavinta on se, että jopa Slovenian hallituksen twiitti, johon Himasen artikkeli viittaa, toteaa kuvia käytetyn samaan tarkotukseen alunperinkin.

Iltalehden artikkeli ei ole ainoa vastaava tapaus laatuaan. Usein myös Venäjän mediasta kertovia kriittisiä raportteja iltapäivälehdissä kannattaa lukea tarkkaan ja peilata niitä alkuperäisiin lähteisiin.

Tänä päivänä tämä tosin ei välttämättä ole kaikille osaamisen puutteen vuoksi mahdollista, sillä länsimaissa on blokattu valtaosa venäläisestä mediasta. Jokainen voi miettiä miksi läntisen maailman päättäjät eivät halua, että tavallinen kansalainen kykenisi tarkistamaan lähteitä, joihin valtamedian valehtelusyytökset perustuvat.

Tässä tapauksessa lähteiden tarkistaminen on lapsellisen helppo tehtävä.

Lähde: Iltalehti

Kuva: Pxhere lisätyillä kuvankaappauksilla

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Puolueeton
Puolueeton
11 kuukautta sitten

Kiitos päätoimittajalle hyvästä valetietojen paljastamisesta ja kuvaamisesta, joka pitää täsmälleen paikkansa. Juuri tällaisilla valeuutisilla kansalaiset aivopestään eli massahypnotisoidaan tilaan, jossa ei todellisia tapahtumia ei voi nähdä sellaisina, kun ne kenties tapahtuvat.
Kun kansalaiset ovat syvällä massahypnoosissa, vallanpito muuttuu totalitaariseksi vallaksi, jota Suomessakin ollaan hyvin lähellä. Kansalaisille saatetaan uskotella valeuutisilla, että tilanne on epävakaa ja ensi kevään eduskuntavaaleja on siirrettävä ainakin vuodella rauhallisempaan aikaan.

pöh
pöh
11 kuukautta sitten

Nykyään haluisin sanoa, että on se Kiova, Moskova tai Washington.
Niin meille ja medän jälkeläille ei ole tiedossa kuin kärsimystä.
Tai Helsinki..

Johan Pomppas
Johan Pomppas
11 kuukautta sitten

Säälittävää selittelyä päätoimittajalta.

trackback

[…] ei jäänyt propagandasta kiinni ensimmäistä kertaa. Kerroimme jo lokakuussa, miten Iltalehti vääristeli tietoja Venäjän julkaisemasta, havainnollistavasta […]



Contact Us

4
0
Kommentoi ja keskustele!x