Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi puhui vapaasti Ukrainan sodasta Forza Italian edustajakokouksessa. Nauhoitteen kokouksesta julkaisi italialaislehti La Presse.

Nauhoitteella Berlusconi kertoo, kuinka Ukrainan sota hänen mielestään alkoi:

“Se oli näin: Vuonna 2014 allekirjoitettiin Minskissä sopimus Ukrainan ja kahden vastaperustetun Donbasin tasavallan välillä rauhansopimuksesta olla hyökkäämättä toisiaan vastaan. Ukraina hylkää tämän sopimuksen vuotta myöhemmin ja alkaa hyökätä kansantasavaltojen rajoja vastaan. Nämä kaksi tasavaltaa kärsivät tappioita armeijan keskuudessa – kuten minulle kerrotaan, jopa 5 000-7 000 kuollutta”, ex-pääministeri sanoi.

“Epätoivoissaan molemmat tasavallat lähettävät valtuuskunnan Moskovaan ja onnistuvat lopulta puhumaan Putinin kanssa. He sanovat: “Vladimir, emme tiedä mitä tehdä, sinä suojelet meitä.””

Berlusconin mukaan Putin vastusti, oli koko Venäjän voimakkaan painostuksen alaisena ja päätti silti aloittaa “erikoisoperaation”. Hän lisäsi, ettei hän tiedä, kuinka Putin ja Zelensky voisivat istua neuvottelupöytään.

“Koska ei ole mahdollista tapaa. Zelensky, mielestäni […] unohda se, en voi sanoa”, Berlusconi sanoi.

“Tänään ei valitettavasti ole johtajia länsimaissa, ei Euroopassa ja Yhdysvalloissa. En kerro mitä tiedän, mutta todellisia johtajia ei ole. Saanko sinut hymyilemään? Ainoa todellinen johtaja olen minä”, hän päätti.

Berlusconin kommentit haastavat narratiivia Venäjän provosoimattomasta hyökkäyksestä, jota muissa Nato-maissa ja kautta koko läntisen maailman on toisteltu.

Italian parlamenttivaalit voittaneen oikeistoblokin kärkinimi ja pääministeriksi todennäköisesti nouseva Italian veljet -puolueen keulahahmo Giorgia Meloni on sanonut, että ihmisillä, jotka eivät jaa pro-Nato -kantaa, ei ole asiaa hänen muodostamaansa hallitukseen.

Lähteet: La Presse, Babel, RT

Kuva: Paz.caCC BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x