Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinnon laajat uudet vientirajoitukset, joiden tarkoituksena on estää Kiinaa hankkimasta supertietokoneissa käytettyjä siruja, ovat yhden asiantuntijan mukaan aiheuttaneet maan puolijohdeteollisuuden “täydellisen romahduksen”.
Yhdysvaltain kauppaministeriö julkisti viime viikolla pakotteet, jotka rajoittavat “yhdysvaltalaisia henkilöitä” osallistumasta sirujen valmistukseen Kiinassa. Pakotteiden tarkoituksena on myös rajoittaa yhdysvaltalaisia yrityksiä viemästä sirujen valmistuksessa käytettäviä laitteita Kiinaan.
Pakotteet johtivat amerikkalaisten joukkoirtisanoutumisiin kiinalaisista yrityksistä. Yhdysvallat perustelee sanktioita vastauksena Kiinalle, joka käyttää supertietokoneita ja puolijohteita joukkotuhoaseiden luomiseen ja ihmisoikeusrikkomuksiin.
Puolijohteita käytetään kaikessa autoista jääkaappiin, ja ne ovat yhä tärkeämpiä tekoälyssä ja kehittyneissä sotilaallisissa ohjelmissa.
“Tältä tuhoaminen näyttää: Kiinan puolijohdeteollisuus laskettiin nollaan yhdessä yössä”, Hedgehog Labin toimitusjohtaja Lidang twiittasi.
Lidangin mukaan teollisuus halvaannutettiin yhdessä yössä:
“Tämä ei ole lähellekään sitä, mitä yli 10 kierrosta sanktioita Trumpin vuosien aikana – tämä on vakava koko alan kattava päänmestaus.”
“Viimeisimpien toimien myötä kuilu Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on nyt laajentunut pisteeseen, josta ei ole paluuta”, Abishur Prakash, Future Innovation Centerin perustaja, kertoi CNBC:lle.
Kommentti:
Yhdysvallat takertuu hegemoniansa rippeisiin ja toimii kylmän sodan logiikalla.
Se lisää kierroksia Kiinan härnäämiseksi ja sitä myöten jännitteitä maailmassa merkittävästi näillä toimillaan. Tämä uusin tapa nolata Kiina on samaa tasoa Nancy Pelosin suoran provokatiivisen Taiwanin vierailun kanssa.
Kerroimme maaliskuussa, että Taiwan päätti jatkaa teknologista yhteistyötään Venäjän kanssa Ukrainan sodasta huolimatta.
Taiwanissa on yli 90 prosenttia maailman edistyneimpien puolijohteiden tuotantokapasiteetista. Yhdysvallat on vannonut tukeaan Taiwanille.
Toistaiseksi Bidenin tempauksen suurimmat häviäjät ovat Intel ja Nvidia, teollisuuden amerikkalaiset lippulaivafirmat.
Lähde: The Independent
Kuva: Pexels free photos