Britannian tiedustelupalvelun salainen juoni Krimille johtavan Kertšin sillan räjäyttämiseksi paljastuu tutkivaa journalismia julkaisevan The Grayzonen hankkimista sisäisistä asiakirjoista ja kirjeenvaihdosta.

The Grayzone kertoo saaneensa nimettömältä lähteeltä brittitiedusteluvirkailijoille laaditun esityksen huhtikuulta 2022, jossa kuvataan yksityiskohtainen suunnitelma Krimin Kertšin sillan räjäyttämiseksi erityiskoulutettujen ukrainalaisten sotilaiden kanssa.

Puoli vuotta myöhemmin Kertšin sillalle hyökättiin 8. lokakuuta tehdyssä itsemurhaiskussa, jota ilmeisesti valvoivat Ukrainan SBU:n tiedustelupalvelu.

Yksityiskohtaiset ehdotukset tuen antamiseksi Kiovan “merenkulkuoperaatioille” laadittiin Chris Donnellyn, korkean Britannian armeijan tiedustelupalvelun ja Naton korkea-arvoisen neuvonantajan, pyynnöstä. Laajan suunnitelman ydinkomponentti oli “Kertšin salmen ylittävän sillan tuhoaminen”. Tiekartan on tuottanut brittiläinen sotilasveteraani Hugh Ward.

Kertšin sillan kuorma-autopommilla toteutettu isku poikkeaa esitetystä suunnitelmasta. Britannian ilmeinen kiinnostus tällaisen hyökkäyksen suunnitteluun kuitenkin korostaa sitä, miten Nato-valtiot ovat syvästi sotkeentuneet niin kutsuttuun “proxy-sotaan” Ukrainassa.

The Grayzonen artikkeli kertoo, että aineistossa on viitteitä siitä, että suunnitelmat jaettiin Ukrainan hallituksen kanssa korkeimmalla tasolla. Chris Donnelly välitti ne edelleen Liettuan entiselle puolustusministerille Audrius Butkevičiusille, jota on uskottavasti syytetty työskentelystä Britannian tiedustelupalvelun hyväksi.

Sähköpostinvaihdot Donnellyn kanssa vahvistavat, että hän on yhteydessä Guy Spindleriin, pitkäaikaiseen MI6-upseeriin, joka työskenteli Lontoon Moskovan suurlähetystössä samanaikaisesti Trump-Venäjän “asiakirja-kirjoittajan” Christopher Steelen kanssa.

Butkevičius oli myös useita vuosia “vanhempi stipendiaatti” Institute for Statecraftissa, Donnellyn perustamassa hämärässä “hyväntekeväisyysjärjestössä”, joka hallinnoi useita sotilas- ja tiedusteluoperaatioita Britannian valtion ja Naton puolesta.

Lue lisää mielenkiintoisia yksityiskohtia lähdeartikkelista!

Lähde: The Grayzone

Kuva: Rosavtodor.ru, CC BY 4.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x