Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kehotti torstaina kansainvälistä yhteisöä ryhtymään “ennaltaehkäiseviin iskuihin” estääkseen Venäjän mahdollisen ydinaseiden käytön Ukrainassa meneillään olevassa sodassa.

Jotkut tiedotusvälineet ovat tulkinneet Zelenskyn vaatineen ennaltaehkäiseviä ydiniskuja Venäjälle.

Ukrainan presidentin lehdistösihteeri Sergii Nykyforov kiirehti myöhemmin oikomaan Zelenskyn kommentteja väittäen, että presidentti olisi tarkoittanut sanktioita ja puhunut ajasta ennen Venäjän helmikuista hyökkäystä.

Toisin kuin yhdysvallat, Venäjä noudattaa ydinaseiden osalta niin kutsuttua No first use (NFU) -politiikkaa.

NFU-politiikka tarkoittaa eräänlaista lupausta, jossa ydinasevaltio pidättäytyy ydinaseiden tai muiden joukkotuhoaseiden ensimmäisestä käytöstä sodankäynnissä. Tällöin valtio sitoutuu käyttämään ydinaseita ainoastaan kostoiskuihin, mikäli sitä vastaan hyökätään.

Kuva: President of Ukraine, CC BY 4.0

Toimitus
Kirjoittanut Toimitus

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x