The Guardianin mukaan Britannian puolustusministeriö ilmoitti elokuun lopussa, että Britannia aikoo antaa vedenalaisia droneja Ukrainalle ja kouluttaa Ukrainan henkilöstöä Britanniassa käyttämään niitä rannikkoalueensa puhdistamiseen miinoista.

Kuninkaallinen laivasto ja yhdysvaltalaiset kumppanit ilmoittivat opettavansa ukrainalaisia henkilöitä käyttämään autonomisia miinanetsintäajoneuvoja, ja osa heistä oli jo aloittanut koulutuksensa asiasta tiedotettaessa.

Navy Recognition -sivuston mukaan koulutuksen kesto on kolme viikkoa ja ensimmäiset ovat jo aloittaneet koulutuksensa, joten on perusteltua olettaa laitteiden olevan jo käytössä:

“Kymmeniä Ukrainan laivaston henkilöstöä opetetaan käyttämään droneja tulevien kuukausien aikana, ja ensimmäinen osa on jo aloittanut koulutuksensa. Diving & Threat Exploitation Group tarjoaa kolmen viikon koulutuskursseja Yhdysvaltain laivaston kuudennen laivaston ohella.”

UK Defence Journalin mukaan puolustusvoimien ministeri James Heappey sanoi:

”Ukrainalaisten sotilaiden ja merimiesten harjoittelun intensiteetti on jotakin, mitä kannattaa katsella. He työskentelevät sellaisten joukkojen keskittymisellä, jotka tietävät taistelevansa sodassa vain muutaman viikon kuluttua.”

Vatfor think tank -projektin perustajan, sotilasasiantuntija Oleg Makarovin mukaan Nord Stream -kaasuputkien sabotaasi voitaisiin toteuttaa sekä sotilaallisten vedenalaisten droonien avulla että kaupallisilla vedenalaisilla, kaasuputkien huoltoon muunnetuilla aluksilla.

Naton BALTOPS -sotaharjoitus tulevalla Nord Streamin vaurioalueella

Kesäkuun puolivälissä Nord Stream -putkien tulevalla vaurioalueella järjestettiin Naton BALTOPS 22 -sotaharjoitukset.

Harjoitusta kuvailtiin miinojen etsintä- ja raivausharjoitukseksi. Osallistujina oli USA:n 6. laivaston miehittämättömiä sukellusveneitä ja sukeltajia.

Kuvituskuva: ArildV, CC BY-SA 3.0

Artikkelia on muokattu 3.10.2022. Lisätty puuttuneet Navy Recognition -sivuston tiedot, joiden mukaan koulutusjaksojen kesto on kolme viikkoa.

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x