Suomen aikaa perjantai-iltana 30.9.2022 kokoontunut YK:n turvallisuusneuvosto vaatii riippumatonta tutkimusta Nord Stream -putkilinjan vuodoista.

Venäjän YK-lähettiläs Vassili Nebenzia korosti, että “tällaisen monimutkaisen ja tämän mittakaavan sabotaasin toteuttaminen on tavallisten terroristien voimien ulkopuolella”.

“Tämä on hyökkäys, joka tuskin olisi voinut tapahtua ilman valtion tai valtion valvomien toimijoiden osallistumista”, hän sanoi.

Pääkysymys räjähdyksistä on Nebenzian mukaan se, voisiko Yhdysvallat hyötyä putkilinjojen tuhoamisesta:

“Vastaus on epäilemättä.”

“Amerikan nesteytetyn maakaasun toimittajien pitäisi juhlia LNG-toimitusten moninkertaista kasvua Eurooppaan”, Nebenzia sanoi.

Kokouksen aikana Nebenzia puhui suoraan amerikkalaiselle kollegalleen Richard Millsille ja kysyi, voisiko Yhdysvallat vahvistaa “tällä hetkellä” ja “tässä salissa”, ettei se ollut osallisena “tähän sabotaasiin”.

Mills ei vastannut suoraan kysymykseen, vaan kierteli:

“Jos jollakin maalla kenties on kokemusta sellaisista asioista, joista keskustelemme täällä tänään, se ei ole Yhdysvallat.”

Mills vakuutteli Washingtonin tukevan eurooppalaisia ponnisteluja asian tutkimiseksi.

”Se voi viedä aikaa, mutta totuuden etsinnässä ei kiirehditä. On tärkeää, että saamme ensin selville tosiasiat”, Mills sanoi.

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjä pyysi YK:n turvallisuusneuvoston kokousta Nord Stream -sabotaasista jo torstaiksi. Naton valtiot äänestivät sitä vastaan ja siirsivät kokouksen perjantaille, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi tiedotustilaisuudessa:

”Pyysimme tätä turvallisuusneuvoston kokousta 29. syyskuuta. Kuka ei mielestänne halunnut pitää sitä tänään, kuka tarvitsi lisää aikaa, kuka päätti jollakin tavalla hidastaa sitä ja lykätä sitä? No, NATO-väki, tietysti.”

Kommentti:

Eurooppalaisissa ja suomalaisissa valtamedian tiedotusvälineissä on kuitenkin kiirehditty erilaisten asiantuntijoiden ja poliitikkojen toimesta spekuloimaan pääasiassa Venäjän syyllisyydellä.

Totuuden löytämisen kanssa siis ei ole kiire, mutta syyllisten julistamisen kanssa on?

Youtube-tallenne turvallisuusneuvoston kokouksesta alla.

Lähteet: YK/Reuters/Tass

Kuvituskuva: Cancilleria Argentina, CC BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.


Kumppani-ilmoituksetHaluatko lukea geoblokattuja uutisia, esimerkiksi Venäjän mediasta? Tarvitset vain VPN-palvelun.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

[…] Vastaan Sanomat: YK:n turvallisuusneuvosto vaatii riippumatonta tutkimusta Nord Stream -putkilinjan … […]Contact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x