Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla keskiviikkona 28.9.2022.

Business Finlandin sivuilta löytyy skenaario vuosille 2020-30 otsikolla Jakautuneen maailman valtapeli. Sen mukaan kauppasota kiihtyy ja maailma jakautuu kahteen digitaaliseen blokkiin ja kauppa-alueeseen. On selvää, että sota Ukrainassa – Kiinan ja Venäjän käydessä käsikynkkää – kiihdyttää tätä kehitystä.

 

Skenaarion kohdassa vaikutukset Suomeen todetaan:

 

”Pienen maan vaikutusmahdollisuudet kaupankäynnin ehtoihin vähenevät suurvaltojen välisten jännitteiden lisääntyessä. Suomen paine valita puolensa kasvaa. Suomella on kuitenkin kyvykkyyttä ja mahdollisuuksia toimia suurvaltojen välissä ja käydä kauppaa molempien alueiden kanssa. Toimintaympäristössä vaanii kuitenkin riski uusille pakotteille ja olosuhteet ovat hyvin epävarmat. Parhaiten pärjäävät yritykset, joiden tuotteilla on kysyntää Aasian markkinoilla.”

 

Skenaario on kirjoitettu kauan ennen Ukrainan sotaa. Suomi kuitenkin rynni pakotepolitiikan eturintamaan ja Nato-hakemuksen tekoon Ukrainan sodan käynnistyttyä ilman kansanäänestystä ja sen tuomaa laajamittaista poliittista keskustelua, huolimatta presidentti Sauli Niinistön vuosikymmenen toistamista lupauksista, että kansanäänestys näin suuresta muutoksesta tarvitaan.

 

Energiakriisi osoittaa, että päätösten seurauksia ei ole mietitty, vaan pinnan alla kytenyt ideologinen viha ja kiire toteuttaa pienen kansanosan haave Suomen sementoimisesta transatlanttiseen leiriin oli vahvempi.

 

Tshekissä nähtiin hiljattain jättimäinen mielenosoitus Natoa, EU:ta ja pakotepolitiikkaa vastaan. Lauantaina 17.9.2022 tuhannet osoittivat mieltään samoista syistä Ranskassa. Rassemblement National -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen sanoi suoraan, että Venäjän vastaisiin pakotteisiin osallistuminen on Ranskalta geopoliittinen virhe.

 

Suomi on tehnyt saman strategisen virheen. Olemme päättäneet pystyttää rautaesiripun itärajallemme ratkaisevalla hetkellä, kun pitkäaikaisen ulkopoliittisen linjamme tuottaman sadonkorjuun aika olisi koittanut ja mahdollisuuksista toimia suurvaltojen välissä olisi voinut ottaa kaiken irti.

 

Finnair saattaisi olla nyt ainoa eurooppalainen lentoyhtiö, joka saisi operoida Venäjän ilmatilassa. Muiden maiden lopettaessa kaupankäynnin Venäjällä, Suomen kauppa kiihtyisi. Luotettavat, idänkaupan hallitsevat suomalaiset yritykset voisivat solmia sopimuksia, joita amerikkalaisyritykset solmivat nyt turkkilaisten kumppaniensa kanssa, koska niillä on yhä pääsy Venäjän markkinoille.

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Kimmo Kautio

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.

Linkki kirjoittajan omille sivuille

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x