Saksassa on viime viikkojen aikana järjestetty useita mielenosoituksia pakotepolitiikkaa vastaan eri puolilla maata. Sunnuntaina tuhannet ihmiset kokoontuivat Itä-Saksan Plauenissa vaatimaan hallituksen eroa energiakriisin käsittelyn vuoksi.

Mielenosoittajat marssivat kaduilla Saksan hallitusta arvostelevien lippujen ja kylttien kanssa. Jotkut mielenosoittajista heiluttivat Venäjän lippuja ja vaativat Nord Stream 2 -putken avaamista.

Vastaava mielenosoitus järjestettiin sunnuntaina myös Lubminissa, joka on sekä Nord Stream 1- että Nord Stream 2 -putkilinjojen päätepiste. Poliisin arvioiden mukaan paikalla oli noin 3500 mielenosoittajaa. Mielenosoittajat tuomitsivat pakotteet ja asetoimitukset Kiovaan.

Viime keskiviikkona Stralsundissa useat tuhannet ihmiset vaativat Venäjän vastaisten pakotteiden lopettamista ja helpotusta korkeisiin energiakustannuksiin. Muun muassa Stralsundin pormestari Alexander Badrow oli mainostanut mielenosoituksia sosiaalisen median tileillään, kertoo NDR. Badrow nähtiin mielenosoituksessa päällään T-paita, jossa luki “yksityinen”.

NDR kertoo myös, että Sisäministeriön mukaan yli 12 000 ihmistä osallistui viime maanantaina Saksassa rekisteröityihin 24 mielenosoitukseen. Se oli noin kaksi kertaa enemmän kuin viikkoa aiemmin.

Die Linken vasemmistopoliitikoilta kritiikkiä pakotteille

Näkyvä vasemmistopoliitikko ja liittopäiväedustaja Sahra Wagenknecht kritisoi pakotteita Berliner Zeitung -lehden haastattelussa lauantaina. Wagenknechtin mielestä pakotteet ovat hölynpölyä.

Wagenknecht sanoo, että Saksan hallitus harjoittaa surkeaa politiikkaa ja miljoonat ihmiset pelkäävät olemassaoloaan pilviin nousevien energiakustannusten vuoksi. Taloutta uhkaa konkurssiaalto, eikä liikennevalo-hallituksella ole suunnitelmaa ollenkaan. Aiemmin tässä kuussa hän moitti Saksan hallitusta liittopäiväpuheessaan Euroopan tyhmimmäksi hallitukseksi.

“Julkinen keskustelu maassamme on tulossa yhä irrationaalisemmaksi. Kun sanon liittopäivillä, että Ukrainan sota on rikos, mutta samalla arvostelen pakotteita, koska ne vahingoittavat meitä paljon enemmän kuin Putinia, ihmiset väittävät, että pidin “Venäjä-mielisen” puheen. Se on absurdia“, Wagenknecht parahtaa.

Wagenknechtin mielestä on ehdottoman tärkeää, että ihmiset menevät kaduille ja protestoivat sellaista politiikkaa vastaan, joka tekee heistä köyhiä. Hän sanoo, että taloussota, jonka piti olla Venäjää vastaan, iskee saksalaisiin julmasti ja siksi se on lopetettava.

“Nyt venäläisissä Ladoissa ei ole enää turvatyynyä ja ABS:ää. Onko tämä “menestys” sen arvoista, että kymmenet tuhannet yritykset ovat menossa konkurssiin Saksassa“, hän ihmettelee.

Wagenknechtin kommentit ovat aiheuttaneet hajaannusta vasemmistopuolue Die Linken riveissä, mutta tukijoitakin on. Hänen liittopäiväpuheensa sai aplodit niin hänen omiensa joukosta, kuin AfD:nkin riveistä.

Toinen vasemmiston liittopäiväedustaja Sevim Dagdelen puolestaan nähtiin mielenosoituksessa 5. syyskuuta Berliinissä. Dagdelen kommentoi Youtube-videolla:

“Käynnistimme kiihkeän taloussodan Venäjää vastaan, mutta se ei lopettanut konfliktia eikä vahingoittanut Venäjää, mutta miljoonia saksalaisia kyllä.”

Kommentti:

Mielenosoituksia pakotepolitiikan johdosta nousevia energian hintoja vastaan on nähty syyskuussa myös Ranskassa, Tšekissä, Italiassa, Belgiassa ja Itävallan eri kaupungeissa.

Jostain syystä näistä ei nyt kerrota suuremmissa eurooppalaisissa tiedotusvälineissä hirveästi mitään.

Kuvituskuva: PjotrMahh1, CC BY-SA 4.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

[…] tapauksessa juuri, kun koko Euroopassa ja eritoten Saksan lukuisissa mielenosoituksissa ja jopa parlamenttipuheissa on noussut viime viikkoina mieliala, että energiakriisi olisi ratkaistava pakotteista luopumalla, […]

trackback

[…] Tuhannet saksalaiset osoittavat mieltään Stralsundissa pakotteita vastaan […]Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x