Tiedotusvälineet ovat tänään laajasti raportoineet, että Molemmissa Nord Stream -putkissa on havaittu vuotoja. Saksalaislehti Tagesspiegelin mukaan Saksan hallitus epäilee, että vuodot ovat tahallaan aiheutettuja.

Nord Stream sanoo tiedotteessaan, että vauriot ovat ennennäkemättömiä ja korjausaikatauluista on mahdotonta sanoa mitään.

Moscow Timesin mukaan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että paine kaasuputkessa on laskenut merkittävästi kolmen vuodon seurauksena ja kieltäytyi sulkemasta pois sabotaasia mahdollisena syynä.

Kommentti:

Tagesspiegelin artikkeli puhui mahdollisesta Ukrainan sabotaasista tai Venäjän suorittamasta “false flag” -iskusta.

False flag -hyökkäys tarkoittaa niin sanottua väärän lipun alla suoritettua hyökkäystä, jonka tarkoitus on uskotella joku muu teosta vastuussa olevaksi hyökkääjäksi. Kyse on klassisesta taktiikasta, jolla on oikeutettu historian saatossa monia sotia.

Näillä tosin ei ole yleensä saanut spekuloida ilman salaliittoteoreetikon leimaa, ainakaan mikäli on mennyt väittämään Yhdysvaltain suorittaneen moisia toimia missään koskaan. Venäjän kohdalla näyttäisi olevan hieman eri säännöt.

Mutta kenellä on todellinen motiivi ja kuka hyötyisi? Venäjällä on mahdollisuus sulkea kaasuhanat. Mikä motiivi sillä olisi aiheutta tuhoa putkille?

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sen sijaan julisti jo helmikuussa 2022 vierailullaan Saksassa:

“Jos Venäjä hyökkää, ei ole enää Nord Stream 2:sta. Teemme siitä lopun. Lupaan teille, me pystymme siihen.”

Ilman venäläistä kaasua Eurooppa joutuu turvautumaan pitkälti amerikkalaisiin kaasutoimituksiin. Onkin uskomatonta, että Yhdysvaltain osallisuudella ei uskalleta edes spekuloida.


Joka tapauksessa juuri, kun koko Euroopassa ja eritoten Saksan lukuisissa mielenosoituksissa ja jopa parlamenttipuheissa on noussut viime viikkoina mieliala, että energiakriisi olisi ratkaistava pakotteista luopumalla, näyttää siltä, että molempia kaasuputkia on sabotoitu sopivalla hetkellä, joka palvelee Yhdysvaltojen alulle panemia pyrkimyksiä eristää Venäjää.

Samaan hengenvetoon on pakko kysyä, mitä tämä kertoo sotilaallista läsnäoloaan Euroopassa merkittävästi lisänneen Naton kyvykkyydestä Itämerellä, että joku onnistuu sabotoimaan putkilinjoja kenenkään huomaamatta mitään?

Jotenkin sitä luulisi, että tällaisina jännittyneinä aikoina ainakin venäläisten liikkeet Itämerellä olisivat jatkuvan Naton tarkkailun alla.

Artikkelikuvan kartta: Samuel Bailey, CC BY 3.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Raimo N
Raimo N
1 vuosi sitten

On valitettavan selvää, että kyseessä on “False Flagien” mestarin, USAn tekosia. Kesäkuussa Usan laivasto piti BaltOps harjoitusta vain 30km päässä “vuotopaikasta”. Harjoituksessa oli mukana taistelusukeltajia ja miehittämättömiä vedenalaista miinanraivauskalustoa. Mikään ei tietenkään liity mihinkään…. Samaan aikaan Ukrainan konfliktin maakunnat äänestää venäjään liittymisestä – mikä muuttaa tilanteen niin, että jatkossa kun räiskitään Donbassiin ja muualle, ammutaankin Venäjää. No mutta tämäkään ei liity mihinkään….

trackback

[…] Kommentti: Nord Stream -putkiin kohdistuvaa sabotaasia epäillään – Kuka hyötyisi? […]Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x