Energia on nyt se ykkösasia josta keskustellaan kiivasti.

Moni näyttää myöskin kivasti unohtaneen sen, että meillä piti olla tappava pandemia joka tappaa kilottain ihmisiä kun joku aivastaa.

Ilmeisesti tämä tappava pandemia säikähti Venäjän hyökkäystä sekä energialaskuja ja juoksi jonnekin piiloon.

Tappavuus jätettiin koronarokotteille.

Mennään nyt kuitenkin sähköön ja miten sitä voitaisiin tuottaa kilpailukykyisesti.

Monet ihmiset säästävät paljon sähkölaskuissaan kun heillä on aurinkopaneelit katoillaan.

Aurinkoenergia ei tietenkään poista kaikkia ogelmia joita tulee sähkönkulutukseen tai sen tuottamiseen, mutta kyllä se merkittävä sähkönsäästäjä esimerkiksi omakotitalolle on.

Olen hämmentynyt siitä, että kunnat eivät ole pahemmin selvittäneet aurinkoenergian mahdollisuuksia.

Ainakaan Kotkassa en ole nähnyt kunnan kirjastojen tai muidenkaan kunnan rakennusten katolla aurinkopaneeleja tai mitään selvityksiä siitä toisiko aurinkopaneelit kunnalle säästöjä.

Nyt mietitään vain, että sähkössä pitää säästää ja kuten yleensäkin niin nytkin paniikissa tehdään ratkaisuja jotka saattavat aiheuttaa enemmän kuluja kuin säästöjä.

Hyvänä esimerkkinä katuvalot joita ei pitäisi sammuttaa yöksi.

Säästäminen on ihan hyvä asia ja pitääkin miettiä että tarvitsemmeko esimerkiksi mainosvaloja tai muita sähkösyöppöjä asioita jotka eivät vaikuta ihmisen elämään parantavalla tavalla mitenkään.

Säästämisen ohessa olisi hyvä miettiä, että voitaisiinko sitä sähköä hankkia tai tuottaa jopa näissä olosuhteissa kustannustehokkaasti.

Lisäksi aurinkopaneeleihin panostetaan koko ajan enemmän ja enemmän sekä ne tulevat koko ajan tehokkaammiksi.

Aurinkoenergia saattaisi hyvinkin tuoda kunnalle 10 – 15 prosentin säästät ja kun puhutaan kunnasta ja sen kuluista, niin se on aika paljon se.

On myöskin aika selvää, että kun sähköyhtiöt saavat hinattua hinnat ylös, niin he eivät halua laskea niitä niinkuin koskaan.

Ensi talvi ei tule olemaan poikkeus korkeissa sähkönhinnoissa vaan energiateollisuus koittaa käyttää Venäjä – Ukraina sotaa keppihevosenaan, että energian hinta pysyisi tulevaisuudessakin korkeana.

Energiateollisuuden johtajat ja politiitikot hyötyvät itse taloudellisesti tästä tilanteesta lähinnä tulospalkkausten ansiosta.

He eivät välitä vaikka ihmisiä kuolisia talvella kylmyyteen jos he eivät pysty maksamaan sähkölaskujaan.

He eivät myöskään piitaa siita taloudellisesta tuhosta jota he aiheuttavat tavallisille ihmisille ja pk – sektorille.

Heitä kiinnostaa vain oma talous sekä rikastuminen vaikka tarvittaessa muiden kärsiessä.

Joten se ei ole kunnan kannalta ollenkaan huono asia että lähdetään jo tässä vaiheessa miettimään sitä että miten kunta pystyisi itse tuottamaan omaan toimintaansa energiaa ja halvalla.

Aurinkoenergian mahdollisuuksista ei oikein puhuta, koska se uhmaa niin monen eri tahon taloudellisia intressejä.

Kotkassa aurinkoenergiaan keskittyneet kuntalaisaloitteet koitetaan tyrkätä mahdollisimman sivuun, eikä niitä haluta käsitellä vaikka muuten Kotka vastaa aika nopeasti kuntalaisaloitteisiin.

Lisäksi paikalliset lehdet eivät julkaise aurinkoenergiaan liittyviä mielipidekirjoituksia, eikä aiheesta tehdä lehtijuttuja.

Sen sijaan tuulivoimasta puhutaan koko ajan kiivaasti vaikka tuulivoiman panostuksen suhde hyötyyn on paljon pienempi kuin aurinkoenergian.

Hyvin iso päättäjien piiri ei näet hyödy aurinkoenergiasta oikein mitenkään, muista energiamuodoista kylläkin.

Minusta kuitenkin pitää katsoa omaa lompakkoa pitemmälle ja ajatella enemmän yhteistä hyvää kuin sitä paljonko tulee itse tienaamaan muiden kärsimyksellä.

Aurinkoenergialle pitäisi antaa reilu mahdollisuus varsinkin nyt kun kriisiä pukkaa.

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

jarno jäppinen

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
jarno jäppinen
Kirjoittanut jarno jäppinen

Kirjailija Kyminlinnan puolustaja Erittäin tunnettu koulukiusattu.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Raimo N
Raimo N
1 vuosi sitten

Hyvä kirjoitus. Tappajanuha meni piiloon sähkölaskua. Se on totta. Tuulivoima saa tukia, ja sen ympärillä pyöriin massiivinen korruptio ja varojen siirto. Aurinko energiassa vähemmän. Aurinkoenergia on varmasti yksittäisissä kohteissa hyvä. Maan tason ratkaisuna ei – ja niiden paneelien tuottaminen…. Viimeksi kun katsoin Fingridiä, niin aurinkoenergiasta tuli joku 2 mwh… ts. – ei yhtään mitään maan tasolla. Suomessa ei pilvipeitteen takaa paljon paista, silloin kun sähkön tarve on suurimmillaan. Mutta pidetään vaan voimalat seisokissa, leikitään olkiluodolla ja kerätään taas tiettyihin taskuihin massiivisella energian hinnalla rahat “oikeisiin” taskuihin.Contact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x