Suomalainen valtamedia ilkkuu nyt Itä-Ukrainan Luhanskissa, Donetskissa, Hersonissa ja Zaporižžjassa alkaneita “kansanäänestyksiä” alueiden liittämisestä Venäjään, jotka se esittää järjestettynä näytelmänä.

Ymmärrän yskän. Venäjän presidentti Vladimir Putin ottaa demokratian turhan vakavasti ja ampuu tykillä kärpästä järjestäessään turhia kansanäänestyksiä.

Tuhannen vastaajan nettigallup ilman minkäänlaista prosessin auditointia riittäisi suomalaiselle medialle varsin hyvin kansalaisten tahdonilmaisuksi ja menisi kritiikittä läpi, vaikka kansalaisille olisi luvattu kansanäänestystä vuosikymmenet.

Edellä mainitulla tavalla “varmistettiin” suomalaisten tuki Nato-jäsenyyden hakemiselle.

Gallupit, joilla tätä demokraattista oikeutusta perusteltiin, tehtiin Ylen toimeksiannosta Taloustutkimuksen internet-paneelissa, jonne voi Suomesta käsin kuka tahansa, kenellä on sähköpostiosoite, rekisteröityä vaikka hatusta vedetyillä tiedoilla ja päästä vastaamaan tutkimuksiin. Minkäänlaista vahvaa tunnistautumista ei vaadita. Jostain syystä tällainen tapa selvittää demokraattinen oikeutus ei kirvoittanut valtamedialtamme minkäänlaista kritiikkiä.

Ukrainan kerrotaan taistelevan koko vapaan ja demokraattisen maailman puolesta, mutta että kansanäänestyksiä? Jotain rajaa!

***

Verkkolehti Vastaan Sanomat aloitti toimintansa hieman sen jälkeen, kun Ukrainan sota saavutti nykyisen eskalaatiopisteensä Venäjän helmikuisen hyökkäyksen myötä.

Suomen ryhdyttyä puuhaamaan Nato-jäsenyyttä ja käytännössä koko eduskunnan käännettyä takkinsa Nato-kysymyksessä, koin tarpeelliseksi käynnistää tämän sivuston toiminnan maaliskuussa, joskin idea oli hautunut mielessä jo useamman vuoden. 

Kuusi kuukautta myöhemmin sivusto on saavuttanut sellaiset merkkipaalut, kuin yli 50 000 näyttökertaa ja yli 35 000 eri kävijää, mikä tarkoittaa hieman vajaan 6000 lukijan kuukausittaista kävijämäärää. Se on vasta aloittaneelle sivustolle hyvä lukema! Olen kiitollinen lukijoille ja erityisesti Vastavuoro-blogipalveluun ilmestyneille innokkaille bloggaajille.

Tässä vaiheessa lieneekin paikallaan sanoa pari sanaa Vastaan Sanomien sisällöntuotannosta ja toimituksellisesta linjasta. Siitä huolimatta, että sivustoa tuotetaan vapaaehtoisvoimin ja oman toimen ohella, kunnianhimoinen tavoitteemme on sloganimme mukaisesti olla Se vastuullinen vastamedia

Vastuullisuus tarkoittaa sitä, että pyrimme ehdottomasti julkaisutoiminnassamme laatuun ja todenmukaisuuteen. Tavoitteemme on täydentää maamme äärimmäisen keskittyneen ja yksipuolisen mediakentän tarjontaa omalla tuotannollamme.

Vastaan Sanomat on täysin itsenäinen media, joka pyrkii kertomaan niistä näkökulmista, missä valtamedian kerrontaan jää aukkoja. Me vähät välitämme kenenkään narratiiveista. Vastuullisuus ei ole esimerkiksi sotauutisoinnissa vakenemista lännen sotaa provosoineista toimista tai Ukrainan sotarikoksista. Sanomme vastaan, kun sitä vaaditaan.

Jos kertoisimme Ukrainan sodasta siitä yhdestä ja samasta, länsimaisesta ja ylimielisestä näkökulmasta, jonka mukaan sodassa on vain yksi, ilman provosointia hyökännyt läpeensä paha Venäjä ja kaiken hyvän ja kauniin puolesta taisteleva Ukraina, ei meillä olisi mitään syytä olla olemassa. Satusetiä ja -tätejä on jo aivan tarpeeksi.

***

Valitsemallamme linjalla olemme samalla tietoisia siitä, että olemme todennäköisesti nyt jo leimakirveen heiluttajien suurennuslasin alla. Lukijamäärien kasvaessa tuskin tulemme välttymään idioottimaisilta tai hävyttömiltä väitteiltä ja syytöksiltä.

Jännitämmekin ainoastaan sitä kuka, miten, missä, milloin ja millaisella villillä salaliittoteorialla meidät leimaa Kremlin äänitorveksi tai salaliittoteorioita viljeleväksi sivustoksi. Nämä ovat ne vakiintuneet leimat, joilla mediakentälle ilmestyviä potentiaalisia haastajia pyritään raivaamaan niin sanotun totuuden monopolin tieltä pois. 

Useimmiten leimaaminen alkaa silloin, kun joku esittää kritiikkiä Yhdysvaltain toimintaa vastaan, mikä katsotaan samalla Venäjän tai Kiinan myötäilyksi. Yhdysvaltain kritisoiminen mistään tuntuu olevan sekä länsimaisessa lehdistössä että joidenkin “oikeaoppisten” ihmisten mielissä tabu.

Lukijoidensa rahoittama australialainen vapaa kirjoittaja Caitlin Johnstone kirjoitti aiheeseen liittyen hienosti twiittiketjussaan:

“On todella ihmisiä, jotka vilpittömästi pitävät imperiumikriitikkojen olemassaoloa kaikkialla verkossa ongelmana, joka on ratkaistava. Kuinka kauas on mentävä elääkseen tuolla tavalla? Kuinka paljon paskaa olet kaatanut mieleesi ja sydämeesi, että se tuntuu järkevältä?

Kritiikin kohdistamisen maailman suurimpaan ja tappavimpaan valtarakenteeseen pitäisi olla NORMI. Ihmisten pitäisi pitää sietämättömänä, että USA-keskeinen imperiumi saa niin vähän kritiikkiä. Sen sijaan nämä voimanpalvojat pitävät sietämättömänä, että se vastaanottaa sitäkään vähää.”

Johnstone sanoo, että länsimaisen informaatioympäristömme täysi alisteisuus Yhdysvaltain johtamalle läntiselle imperiumille räjäyttää hänen mielensä. Hän ihmettelee, miksi niin monet ihmiset viettävät aikaansa raivoissaan, koska verkossa on pieniä reuna-alueita, joissa heidän mielestään ei olla tarpeeksi alisteisia.

“Jos vastustat ihmisiä, jotka keskustelevat tunnetuista ja laajasti dokumentoiduista Yhdysvaltain imperiumin aggressioista, jotka auttoivat tasoittamaan tietä Ukrainan sotaan, olet vain joku, joka sokeasti kannattaa valtaa. Sellainen sinä ihmisenä olet. Ja se ei ole hyvä tapa olla.”

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Sinikka Anna Janette
1 vuosi sitten

Kannatan äänestystä. Kyllä siitä siten jonkinlaista osviittaa saa. Olen seurannut 2014. Todennäköisesti siellä on ollut sisällissota. Täytyyhän se tilanteen rauhoittua.Contact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x