Venäjän markkinoilta lähteneet amerikkalaiset yritykset etsivät keinoja käydä salaa kauppaa Venäjän kanssa Turkin kautta. Asiasta kertoo sanomalehti Yeni Safak lähteisiinsä viitaten.

”Monet amerikkalaiset yritykset, jotka haluavat kiertää länsimaisia Venäjän vastaisia pakotteita, tarjoavat turkkilaisille yrityksille yhteistoimintaa tiettyä provisiota vastaan”, artikkelissa sanotaan.

Julkaisu muistutti, että Yhdysvaltain kauppakamarin varapuheenjohtaja Myron Brilliant vieraili Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Turkissa ja tapasi sekä poliitikkoja että liikemiehiä.

“Yhdysvaltain Ankaran suurlähettiläs Jeff Flake, joka sai palautetta vierailusta, sanoi, että he osoittivat Turkkia osoitteeksi 5 000 amerikkalaisyritykselle, jotka valmistautuivat lähtemään Venäjältä”, kirjoittajat lisäsivät.

“Monet kansainväliset yritykset, joiden pääkonttori on Yhdysvalloissa, ovat mobilisoineet Dubain vapaa-alueilla sijaitsevat tytäryhtiönsä tätä liiketoimintaa varten. Amerikkalaiset yritykset, jotka tarjoavat yhteisiä kauppatarjouksia turkkilaisille yrityksille, turvautuvat tähän menetelmään kattaakseen tappionsa Venäjän markkinoilla”, artikkeli toteaa.

Kaksoisstandardit kukoistavat

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain valtiovarainministeriö varoitti sekä Turkin suurinta yritysryhmää TÜSIAD:ia että Turkin valtiovarainministeriötä siitä, että venäläiset tahot yrittävät käyttää Turkkia kiertääkseen länsimaisia pakotteita.

“On merkityksetöntä, että turkkilaisille yritysryhmille välitetty kirje herättää huolta liike-elämässämme”, Turkin valtiovarainministeri Nureddin Nebati twiittasi asiaan liittyen. “Olemme iloisia nähdessämme, että Yhdysvallat, liittolaisemme ja kauppakumppanimme, kutsuu yrityksiään investoimaan talouteemme.”

Nebatin vastauksen on arvioitu ärsyttävän Washingtonia.

Turkin vienti Venäjälle vetää

Turkki on jättäytynyt länsimaiden asettamien pakotteiden ulkopuolelle. Maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan on aiemmin sanonut, ettei Ankara voi liittyä länsimaisiin pakotteisiin, koska Turkki on voimakkaasti riippuvainen Venäjän öljyn ja maakaasun tuonnista.

Turkin ja Venäjän välinen kauppa on vilkastunut keväästä lähtien, kun turkkilaiset yritykset, joilta ei ole kielletty kaupankäyntiä Venäjän kanssa, ryhtyivät täyttämään tyhjiötä, jonka Euroopan unionin yritykset jättivät Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Virallisten tietojen mukaan Turkin Venäjän viennin arvo nousi touko-heinäkuussa lähes 50 prosenttia viime vuodesta. Turkin öljyn tuonti Venäjältä kiihtyy ja osapuolet ovat sopineet siirtyvänsä ruplamaksuun myös Gazpromin viemästä maakaasusta.

Lähteet: Yeni Safak, Reuters, Daily Sabah

Kuvituskuva: Pexels free photos

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x