Tämä on toinen kahdesta minun blogistani, jotka Uuden Suomen ylläpito on koskaan sensuroinut pois palvelustaan. Blogi on julkaistu 28.7.2021, ja se poistettiin seuraavana päivänä ylläpidon toimesta, noustuaan luetuimpien blogien listalla kärkisijoille asti.

 

Poikkesimme tänään Helsingin reissulla Paciuksenkadun McDonald’siin syömään. Lapsiperheelle on kätevää poiketa samalla myös viereisessä suuressa leikkipuistossa. Puistossa oli väkeä ihan mukavasti 18 henkilöä, joista 9 oli afrikkalaisia naisia, ja toiset 9 oli afrikkalaisia lapsia. Sukupuolien roolit ovat voimissaan maahanmuuttajien keskuudessa: nainen hoitaa lapset. Olen käynyt tuossa leikkipuistossa monesti ennenkin, ensimmäisen kerran jo 10 vuotta sitten, kun vanhin lapseni oli 2-vuotias. En muista että kulttuurien jakauma olisi takavuosina ollut siellä näin epätasapainoinen.

Vihervasemmistolla on tapana olla huolissaan väestöryhmien tasapainoisesta edustuksesta kaikessa ja kaikkialla. Missä intersektionaalinen harmonia Paciuksenkadun leikkipuistossa? Suurin osa Paciuksenkadun asukkaista lienee kanta-suomalaisia, joten myös leikkipuistossa leikkivistä lapsiperheistä suurimman osan olisi pitänyt olla kanta-suomalaisia. (Paitsi jos tämä yksittäinen otanta poikkeaa tyypillisestä tilanteesta, ja useamman otannan joukossa havainnot sijoittuisivat tasapainoisemmin.)

Pohdiskelin tätä intersektionaalista mysteeriä, ja keksin muutamia mahdollisia selityksiä, joista en tiedä mikä on totuus, vai onko mikään näistä totuus:

– Ehkä kanta-suomalaiset ovat kesälomalla mökillä? Mutta ovatko kaikki samaan aikaan kesälomalla mökillä? Onko kaikilla mökkiä lainkaan?

– Ehkä köyhät lapsiperheet viettävät kesää kunnan leikkipuistossa, ja kaikki joilla on vähänkin rahaa menevät hienompiin paikkoihin? Mutta Paciuksenkadulla asuu varmasti myös työttömiä kanta-suomalaisia, ja maahanmuuttajilla on yhtä hyvä sosiaaliturva kuin heillä.

– Ehkä kanta-suomalaiset eivät viihdy tässä leikkipuistossa, koska siitä on muodostunut afrikkalaisten olohuone? Jossain Amerikassa näin voisi ehkä olla, mutta olisiko Suomessa? Miksi olisi?

– Ehkä kanta-suomalaiset lapset menivät uimarannalle kuumana kesäpäivänä, mutta kaapuihinsa pukeutuneet muslimit eivät viihdy sellaisessa paikassa? Hei, tässä teoriassa voisi olla jotain aineksia.

Monta teoriaa. Mikä lienee totuus? Miten tästä päästään harmoniseen tasapainoon intersektionaalisen feminismin keinoilla?

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x