Valtiotieteen tohtori ja Suomen entinen, pitkäaikainen ulkoministeri Paavo Väyrynen kirjoittaa blogissaan otsikolla Suomi on ollut energiasodassa aiemminkin, että “ihmisoikeusperustainen” politiikka on syrjäyttänyt kansalliset edut. Hän ihmettelee, miksi Suomi on rynnännyt kärkeen sekä pakotteita asetettaessa että niitä tulkittaessa:
“On käsittämätöntä, että Suomi yhtyi EU:n piirissä lentoliikennettä koskeviin pakotteisiin, vaikka tiesimme, että ne johtaisivat kauko-idän liikenteen katkeamiseen ja Finnairin koko strategian romuttumiseen. Siinä meni myös melkoinen osa Euroopan yhteyksistämme”, Väyrynen kirjoittaa.
Väyrynen toteaa, Nato-maa Turkin jättäytyneen näiden pakotteiden ulkopuolelle ja sen lentoyhteydet Venäjälle toimivat hyvin.
Hän myös kysyy tukun ajankohtaisia kysymyksiä, joihin olisi hyvä saada vastauksia:
“Miksi Suomi katkaisi innokkaimpien joukossa maakaasun tuonnin Venäjältä? Tämä aiheutti melkoisia hankaluuksia ja suuria kustannuksia.
Miksi Fortum päätti vetäytyä Venäjältä? Miksi Fennovoiman sopimus irtisanottiin?
EU- ja Nato-maa Unkariin rakennetaan lisää venäläistä ydinvoimaa.
Onkohan Suomen asettautuminen Yhdysvaltain johtaman pakotepolitiikan kärkeen osa sitä hintaa, joka maksetaan pääsystä Natoon?”
Voit lukea Paavo Väyrysen blogikirjoituksen täältä.