Noin 13 kk sitten 23.7.2021 kirjoitin Uuden Suomen Puheenvuoroon blogin, jossa ennakoin että “12 kk aikaikkunan sisällä” (eli 23.7.2022 mennessä) Venäjä hyökkää Ukrainaan, ja liittää omaan valtioonsa kolmasosan Ukrainan alueista. Sekä vahvistaa valtioliittoa Valko-Venäjän kanssa niin lujaksi, että siitä ei enää pääse eroon yksipuolisella ilmoituksella.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/12-kk-ennuste-venaja-anneksoi-juridisesti-valko-venajan-ja-sotilaallisesti-kolmasosan-ukrainasta/

Tuo minun ennusteeni meni pieleen, ainakin jos vaaditaan että kaiken siinä sanotun olisi pitänyt toteutua 12 kk aikaikkunan sisällä. Nyt on kulunut jo melkein 13 kk, eikä ole tapahtunut puoliakaan siitä mitä ennakoin tapahtuvaksi. Ei ole varmaa, että tulee tapahtumaankaan. Mihin suuntaan kenenkin sotaonni vielä kääntyy, sitä emme voi tietää. Valko-Venäjäkin tyytyi tekemään perustuslakiinsa oletettua paljon lievempiä muutoksia. Lukashenkalle annettiin 10 vuotta lisää aikaa istua presidenttinä, siinä kaikki olennainen mitä Valko-Venäjällä tapahtui viime talvena. Kopioin tähän alle tuon 23.7.2021 julkaistun, pahaa enteilevän mutta ennusteissaan myös jonkun verran pieleen menneen blogin sisällön kokonaisuudessaan, varustettuna hakasulkeissa olevilla kommenteilla, osuiko ennuste oikeaan vai menikö pieleen:

 

12 kk ennuste: Venäjä anneksoi juridisesti Valko-Venäjän, ja sotilaallisesti kolmasosan Ukrainasta

Eilinen blogini Vladimir Putinin Ukrainaa koskevista kannanotoista jäi aika vähälle huomiolle Puheenvuorossa. Putinin Ukraina-kirjelmä on jäänyt vieläkin vähemmälle huomiolle Suomen suurimmissa medioissa, joissa asiaa ei ole uutisoitu ehkä lainkaan. Tämä toinen blogi heti perään samasta aiheesta on minulta hyväsydäminen ele, jolla haluan antaa ihmisille mahdollisuuden ymmärtää, kuinka suuri merkitys Putinin julkaisemilla Ukraina-kannanotoilla saattaa olla Euroopan ja vähän Suomenkin kannalta.
 
 
Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta helmikuussa 2014, ja järjesti heti Krimin väestön keskuudessa kansanäänestyksen liittymisestä osaksi Venäjää, ja sitten Krim liitettiin Venäjän valtioon. Kaikki tämä vei aikaa yhteensä vain kolme viikkoa.
 
USA sekä Euroopan Unioni (ja Suomi sen mukana) protestoivat Krimin valtausta, ja asettivat Venäjälle talouspakotteita tapahtuneen johdosta. Se siitä. Nyt USA:n valkoisessa talossa istuu jo kolmas presidentti Krimin valtauksen jälkeen, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut Krimin suunnalla. Euroopan Unionin johtavat poliitikot pohtivat jo ääneen, että Krimiä koskevat talouspakotteet voitaisiin lopettaa, koska eivät ne mitään hyödytä kuitenkaan. Eivätkä hyödytäkään. Se tuli selväksi Putinin kirjelmässä kymmenen päivää sitten. Krim on vasta alkusoittoa. Lisää on luvassa. Venäjä haluaa enemmän alueita Ukrainasta. [Tämä ennuste meni oikein.] Itse asiassa koko Ukrainan, mutta tuskin nyt ihan lähiaikoina koko Ukrainaa.
 
 
Jotkut ihan järjissään olevat ulkomaiset analyytikot pohtivat Ukrainan jakamista kahdeksi valtioksi jo vuonna 2010 (ks. linkki yllä), neljä vuotta ennen Maidanin värivallankumousta ja Krimin valtausta. Ukrainan väestö on jakautunut venäjänkielisiin ja ukrainankielisiin, ja presidentinvaalit käytiin tyypillisesti näiden kahden leirin välillä, siihen asti kunnes Maidanin tapahtumien jälkeen valtaan noussut ukrainankielinen hallinto sai tarpeekseen Venäjän vaikutusvallasta Ukrainassa, ja aloitti toimet joilla Venäjä-mielisten puolueiden ja poliitikkojen toiminta estetään jatkossa melkein kokonaan. Nyt ukrainankielisten voitto on takuuvarmaa Ukrainan valtakunnallisissa vaaleissa. Venäjä-mielisyyden ongelma on siivottu pois Kiovan poliittisista kabineteista, mutta kansan kahtia jakautuminen ei ole poistunut mihinkään. Se on pikemminkin vain lisääntynyt, kun Ukrainan venäjänkielinen väestö huomaa poliittisen vaikutusvaltansa kadonneen lähes kokonaan muutamassa vuodessa.
 
Vladimir Putinin kannanotto, että Ukrainan väestö on samaa kansaa Venäjän väestön kanssa, kaikuu tällä hetkellä kiinnostuneille korville venäjänkielisissä Ukrainan itä- ja eteläosissa, ja Putin tietää sen. Siksi hän julkaisi tuon kannanottonsa, valmistellakseen Ukrainan ja Venäjän väestön asenteita sille mitä tuleman pitää. Ennustan, että seuraavien 12 kk aikana Venäjä tulee valtaamaan lisää venäjänkielisiä alueita Ukrainasta, jonka jälkeen järjestetään taas välittömästi kansanäänestys alueiden liittymisestä Venäjään, jossa kyllä-vaihtoehto voittaa. [Tämä ennuste meni oikein, paitsi nuo kansanäänestykset alueiden liittämiseksi ovat vasta valmistelun alla tällä hetkellä, eivät ole vielä toteutuneet.] Ja vieläpä ilman vaalivilppiä, kuten uskotaan käyneen myös Krimillä. [Tämä ennuste meni pieleen, koska Venäjän haaveilema Kiovan nopea valtaus epäonnistui sodan alkuvaiheessa. Sodan laajentuminen ympäri Ukrainaa on jyrkentänyt kansan mielipiteitä Ukrainassa, totta kai, ja sen takia Venäjä turvautuu väestönsiirtoihin sen varmistamiseksi, että kansanäänestyksissä saadaan puoltava lopputulos. Alueiden liitokset eivät siis tule toteutumaan täysin “ilman vaalivilppiä”.] Sitten USA ja EU asettavat taas pakotteita Venäjälle, odotellaan 10 vuotta, valkoisessa talossa vaihtuu presidentti pari kertaa, ja sitten onkin aika keskustella onko pakotteiden jatkamisessa enää järkeä, kun ne eivät kuitenkaan tehoa mitään. [Tätä joudumme odottamaan 10 vuotta, jotta näemme toteutuuko tämä.]
 
Myös Valko-Venäjän valtio ehtii todennäköisesti päätyä Venäjän syliin seuraavien 12 kk aikana. [Tämä meni pieleen: ainoa mitä tapahtui oli se että Lukashenkalle pedattiin 10 vuotta jatkoaikaa presidenttinä, joka takaa kyllä maiden läheiset suhteet pitkäksi aikaa.] Tässäkin on Euroopan Unionin ulkopoliittinen kerma ollut koolla moneen kertaan tukemassa Valko-Venäjän oppositiota. Pakotteita on asetettu diktaattori Lukashenkan lähipiirille. Mutta juna kulkee eri suuntaan kuin Euroopan Unionissa toivotaan. Seuraava pysäkki on Moskova. Putin valittelee, että Neuvostoliiton perustuslaissa oli ”aikapommi”, pykälä joka mahdollisti osavaltioiden eroavan omalla yksipuolisella päätöksellään. Putin tuskin tekee itse samaa virhettä, josta hän kritisoi Leniniä. Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliitto solmittaneen ensi vuonna juridisesti vahvemmalla otteella, siten että siitä ei enää irti pääse yksipuolisella ilmoituksella, kun Putin ja Lukashenka kastavat kynänsä musteeseen ja allekirjoittavat paperin. [Tämä ei toteutunut näin suurieleisessä mittakaavassa.] Valko-Venäjän äänekäs oppositio ja vapaa media täytyy kuitenkin vaientaa sitä ennen, ja salainen poliisi onkin ollut kiireisenä työn touhussa koko kevään.
 
 
Kiirettä pitää Vladimir Putinilla seuraavat 12 kuukautta, jos nämä minun vaatimattomat ennusteeni toteutuvat. Ei rakenneta Roomaa yhdessä päivässä, kuten sanonta kuuluu, mutta Venäjä voi yrittää nousta tsaarin ajan loistoon yhdessä vuodessa. Yleis-venäläisen kansakunnan eksyneet heimot takaisin äiti-Venäjän syliin, Putinin Ukraina-kirjelmässä esitetyn maailmankuvan mukaisesti. [Tällaiset aikomukset lähtivät toteutumaan, mutta ne eivät ole menestyneet niin ongelmattomasti ja nopeasti kuin Venäjällä kuviteltiin.]
 
Suomessa ja Baltian maissa jotkut ovat huolestuneita Venäjän toimista Krimillä ja muualla Ukrainassa. Jos Venäjä voi vallata maa-alueita entisen Neuvostoliiton alueelta tuosta vain, eikä mikään muu valtio maailmassa nosta sormeakaan estääkseen sitä, voisiko sama tapahtua myös Suomessa tai Baltian maissa? Jos Putinin kunniasanaan on luottamista — jota moni tietysti epäilee, enkä sitä moiti — niin 13.7. julkaistu Putinin Ukraina-kirjelmä sanoo Venäjän kunnioittavan nykyisiä maantieteellisiä ja strategisia olosuhteita. (Tulkitsen tämän tarkoittavan mm. Baltian maiden NATO-jäsenyyttä, sekä Suomen jäsenyyttä Euroopan Unionissa ja asemaa osana länsimaiden yhteisöä.) Putin ei esitä kirjelmässään minkäänlaisia intohimoja hallita muita kansoja kuin yleis-venäläistä kansakuntaa, johon hänen mielestään lukeutuvat Venäjän lisäksi Valko-Venäjä ja Ukraina. Tämä on huono uutinen Ukrainan ja Valko-Venäjän länsi-mielisen nuorison haaveiden kannalta, mutta rauhoittava uutinen Suomen ja Baltian maiden kannalta, jotka eivät ole Putinin kunnianhimon kohteena olevaa yleis-venäläistä kansakuntaa.
 
Sellainen varoituksen sana Putinin kirjelmässä kuitenkin on, liittyen Suomessa joidenkin tahojen haaveilemaan NATO-jäsenyyteen, että Venäjän naapurivaltioiden sotilaallinen liittoutuminen ei ole Putinin mielestä täysin naapurivaltioiden omassa harkinnassa, vaan Venäjä saattaa ryhtyä tarpeelliseksi katsomiinsa toimenpiteisiin, jos se havaitsee ”uusien sotilaallisten uhkien” kehittyvän Venäjän naapurivaltioissa. Se on Putinin Ukraina-kirjelmän ainoa varoituksen sana, jolla voisi mahdollisesti olla jotain tekemistä Suomen valtion kanssa. Muilta osin Suomen asema näyttäytyy varsin vapaana ja turvattuna siinä maailmankuvassa, jonka Putin esitteli Venäjän ja Ukrainan väestölle kohdistetussa kirjelmässään 13.7. [Tämäkin lähti toteutumaan sen verran, että ennen Ukrainan sotaa Venäjä pyrki suurieleisesti pääsemään sopimukseen, että Suomi ja Ruotsi eivät liity NATOn jäseniksi. Venäjän heikko menestys Ukrainan sodassa muutti tilanteen, ja tällä hetkellä Venäjän keinot Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyksien pysäyttämiseksi ovat enemmän poliittisia kuin sotilaallisia, ja perustuvat läheisiin suhteisiin Türkiyen presidentti Erdoganin kanssa.]
 
Joku varmasti pohtii, mitä tekee maailman poliisi ja johtava valtio USA, jos ja kun Putinin Ukraina-kirjelmä on huomioitu myös valkoisessa talossa? (Euroopan Unionilta harva kai odottaa mitään konkreettisia toimia.) Todennäköinen vastaus on, että USA ei aio tehdä mitään muuta kuin asettaa taas lisää talouspakotteita Venäjälle joksikin aikaa. [Tämä ennuste ei osunut kohdalleen: USA ja EU ryhtyivät talouspakotteiden lisäksi myös toimittamaan aseita Ukrainalle varsin suuressa mittakaavassa, tosin epäröityään asiaa ensin sodan alkuvaiheessa.] Maailmassa on monta epävarmaa asiaa, mutta yksi varmimmista asioista joihin voimme luottaa on se, että USA ja Venäjä eivät ammu laukaustakaan toisiaan kohti missään olosuhteissa. Turkki pudotti vahingossa Venäjän ilmavoimien koneen Syyrian sodan aikana, se menee Turkin huolimattomuuden piikkiin. USA on maailman huolellisin valtio suhteessa Venäjän armeijaan, eikä tule ampumaan Venäjän joukkoja kohti laukaustakaan edes vahingossa. [Tämä ennuste toteutui, ja sen kannattikin toteutua, koska kahden ydinase-valtion välinen sota ei olisi terveellistä maapallon ekosysteemille.]
Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x