Kiinan Yhdysvaltain suurlähettiläs Qin Gang tapasi perjantaina Valkoisen talon Kansallisen turvallisuuden neuvoston jäseniä ja kiisti jyrkästi Pekingin aiheuttavan jännitteitä, kertoo Kiinan suurlähetystö Yhdysvalloissa.

Suurlähetystön tiedottajan mukaan “yli 160 maata ja kansainvälistä järjestöä, mukaan lukien ASEAN-maat ja muut alueelliset maat, on arvostellut Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailua Taiwaniin ja toistanut sitoutumisensa yhden Kiinan periaatteeseen.”

 

Yhdysvaltojen syytös, että Kiina lisää jännitteitä, on Kiinan lähetystön mukaan täysin perusteeton ja valhe: “Yhdysvallat on Taiwanin salmen ja alueen rauhan ja vakauden häiritsijä.”

Kiina-kriitikkona tunnettu Pelosi vieraili kuluneella viikolla Taiwanissa Kiinan toistuvista ennakkovaroituksista huolimatta.

Yhdysvaltojen tulisi vilpittömästi kunnioittaa sitoumustaan noudattaa yhden Kiinan periaatetta eikä tukea Taiwanin itsenäisyyttä”, sanoi Qin ja vaati Yhdysvalloilta välittömiä toimia virheiden korjaamiseksi.

 

Ulkoministerit kommentoivat

Kreikan ulkoministeri Nikos Dendias on kertonut kiinalaiselle kollegalleen, että Kreikalla ja Kiinalla on yhteinen kanta suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden turvaamiseen sekä kansainvälisen järjestyksen ylläpitämiseen.

“Kreikka jatkaa lujasti yhden Kiinan -periaatteen noudattamista eikä koskaan valitse muita vaihtoehtoja”, Dendias sanoi.

Myös Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu ja Uuden-Seelannin ulkoministeri Nanaia Mahuta toistivat kunnioittavansa yhden Kiinan periaatetta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puhui keskiviikkona Myanmarissa vielä kovemmin sanoin ja syytti Yhdysvaltoja Kiinan ärsyttämisestä.

“En näe mitään muuta syytä luoda tällaista ärsytystä melkein tyhjästä, kun tiedän erittäin hyvin, mitä se merkitsee Kiinan kansantasavallalle”, Lavrov sanoi.

Kiinan vastaus Yhdysvaltojen provokaatioon on vielä osittain hämärän peitossa. Se on ilmoittanut joitakin taloudellisia vastatoimia, aloittanut Taiwania saartavat sotaharjoitukset ja muun muassa kieltänyt Taiwanin demokratiasäätiötä sekä Taiwanin kansainvälisen yhteistyön ja kehittämisen säätiötä tekemästä taloudellista yhteistyötä Manner-Kiinan yritysten ja ihmisten kanssa.

 

Kommentti:

Sätiöiden toiminnan kieltäminen saattaa hyvinkin liittyä amerikkalaisen “toisen CIA:n” National Endowment for Democracy (NED) -järjestön toiminnan rajoittamiseen. NED:n johtaja Damon Wilson tapasi kevättalvella Taiwanissa maan presidentti Tsai Ing-Wenin.

Kiina on julkistanut kattavan tietopaketin amerikkalaisjärjestö NED:n toiminnasta.

 

Lähteet: The Almayadeen, China Daily, Newsweek

Kuva: Pexels free photos

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x