Ukrainan taistelutaktiikka varaantaa siviilejä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn International.

“Ukrainan joukot ovat vahingoittaneet siviilejä perustamalla tukikohtia ja käyttämällä asejärjestelmiä asuinalueilta, mukaan lukien kouluista ja sairaaloista, torjuessaan Venäjän helmikuussa alkanutta hyökkäystä.

Tällaiset taktiikat rikkovat kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja vaarantavat siviilejä, koska ne tekevät siviiliobjekteista sotilaallisia kohteita. Sitä seuranneet Venäjän iskut asutuilla alueilla ovat tappaneet siviilejä ja tuhonneet siviiliinfrastruktuuria.”

Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard sanoo, että Ukraina toteuttaa tällaista taistelutaktiikkaa kaavamaisesti.

“Puolustavassa asemassa oleminen ei vapauta Ukrainan armeijaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kunnioittamisesta“, Callamard sanoo.

Amnestyn tutkijat löysivät todisteita siitä, että Ukrainan joukot ovat aloittaneet iskuja asutuilta asuinalueilta sekä asettuneet siviilirakennuksiin ainakin 19 kaupungissa ja kylässä.

Suurin osa tutkituista asuinalueista olivat kilometrien päässä etulinjoista. Siviilejä vaarantamattomia vaihtoehtoja oli tarjolla – kuten sotilastukikohdat tai läheiset tiheämetsäiset alueet tai muut asuinalueista kauempana olevat rakenteet.

Dokumentoimissaan tapauksissa Amnesty International ei ole tietoinen siitä, että asuinalueilla sijaitseviin siviilirakenteisiin sijoittunut Ukrainan armeija olisi pyytänyt tai auttanut evakuoimaan siviilejä läheisistä rakennuksista. Armeija ei onnistunut toteuttamaan varotoimia siviilien suojelemiseksi.

Venäjä puolestaan on hyökännyt näihin kohteisiin mielivaltaisesti.

Lähde: Amnesty International

Kuvituskuva: Pexels free photos

Toimitus
Kirjoittanut Toimitus

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x