Puolueeton media ja journalismi ovat myyttejä, jotka joutaisivat pikkuhiljaa romukoppaan.

Puolueettomuuden ja objektiivisuuden ihanteet ovat tänä päivänä suurelta osin vain savuverhoja, joiden taakse piiloutuu moninaisia intressejä ja raju kamppailu lukijakunnista ja katsojaluvuista. Tämä nähdään tällä hetkellä niin Yhdysvalloissa, kuin täällä koti-Suomessakin.


Mediat jakautuvat karkeasti perinteisten, suurten mediatalojen valtamediaan ja näiden asemaa haastamaan pyrkivään vastamediaan. Tämän jakolinjan todellinen syy on pikemminkin taloudellinen, kuin journalismin etiikkaan liittyvä, vaikka näin annetaan ymmärtää.


Kun jokin vastamedioihin luettu julkaisu, esimerkiksi verkossa, alkaa nousta suureksi ja liiaksi uhata valtamedioiden apajia, käy tämä suurten medioiden totuuden monopoli niiden kimppuun yksissä tuumin, leimaten ne valemedioiksi. Mikäli valemediaksi leimaaminen ei onnistu, ne kaapataan tavalla tai toisella, suurella rahalla.

***

Sekä valtamedioiden että vastamedioiden joukossa on eri suuntiin kallistuvia julkaisijoita, joiden sijainnit oikeisto-vasemmisto-, konservatiivi-liberaali- tai globalismi-lokalismi -akseleilla ovat ikään kuin julkisia salaisuuksia.


Nämä näennäisellä objektiivisuudellaan ja korkealla moraalillaan ylpeilevät valtamediat ja niiden blokit julistautuvat ylimielisesti kilpaa totuuden torviksi. Uusin ilmiö ja työkalu tässä kilpailussa ovat värittyneet faktantarkistajat ja pian myös värillisin lasein operoivat median puolueellisuutta arvioivat sivustot, joita löytyy markkinoilta jo useita. Kun lähteiden alas ampumiseen ei somessa enää muitta mutkitta riitä vain mukahauskat letkautukset, otetaan lähteitä arvioivat ja faktoja tarkistavat, “viralliset tahot” avuksi.


Mikäli riippumattoman ja puolueettoman journalismin valheellisia ihanteita pidetään vielä pitkään pystyssä, niin seuraava looginen askel tässä kehityskulussa ovat faktantarkistajien faktantarkistajat ja medioiden puolueellisuutta arvioivien sivustojen puolueellisuutta arvioivat, puolueelliset tarkistelijat, jotka esiintyvät puolueettomina.

***

Poliittiset toimijat löytävät riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen verhoutuneista agendamedioista lukuisia esimerkkejä ympäriltään erityisesti vaalien lähestyessä.

Keväällä 2019 Yle pelkäsi Paavo Väyrysen puolueprojektin nousua niin kovasti, että se laati Väyrysen varalta uudet säännöt eduskuntapuolueiden käsittelylle ja muu valtamedian kenttä seurasi Ylen kyseenalaista esimerkkiä perässä.

Väyrysen Seitsemän tähden liike jätettiin käytännössä kaikkien tärkeiden vaaliohjelmien ulkopuolelle. Hjallis Harkimon Liike Nyt on sittemmin ollut mukana kaikissa tärkeimmissä puoluejohtajien keskusteluissa, vaikka Harkimon eduskuntaryhmä on Väyrysen silloista liikettä vastaava.

Hämeenlinnassa mallia näytti viime kuntavaalien alla Hämeen Sanomat, joka paikallisen kokoomuksen kuntavaalien ehdokaslistoista uutisoituaan muutti omia sääntöjään ehdokaslistojen julkaisemisen osalta lennosta. Varmaankin lähes kaikissa maakunnissa on vuorollaan todistettu vastaavaa puolueettomalle ja riippumattomalle medialle erikoista nikottelua uutisoida tasapuolisesti kaikkien puolueiden ehdokaslistoista siinä järjestyksessä, kun puolueet niistä tiedottavat. Puolueeton mediahan laittaisi kaikkien puolueiden ehdokaslistat esiin täsmälleen samalla tavalla ja sillä hyvä.

***

Ehkäpä journalismille parhaaksi olisi, kun jokainen sanomalehti, digimedia, radio- ja tv-kanava laittaisi avoimesti näkyviin sen, minkälaisen poliittisen ideologian äänenkannattajasta kulloinkin on kyse. Silloin agendoja ei ajettaisi sammutetuin lyhdyin ja se auttaisi hahmottamaan, millaisten lasien läpi ja millaisella kriittisyydellä medioihin on suhtauduttava.


Samantyyppisiin johtopäätöksiin on päätynyt Helsingin yliopiston valtiotieteen tohtori Markus Ojala artikkelissaan Puolueettoman journalismin aika on ohi, joka on julkaistu Politiikasta.fi -sivustolla marraskuussa 2018.

P.S. Rehellisyyden nimissä lienee todettava, että Vastaan Sanomat asemoitunee Vapauden liiton äänenkannattajaksi.

Kuvituskuva: Pexels free photos

<strong>Kimmo Kautio</strong>
Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien päätoimittaja ja Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Hämeessä.

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x