Italian entinen pääministeri ja nykyinen europarlamentaarikko Silvio Berlusconi kirjoittaa artikkelissaan Il Giornalessa, että Venäjä on nyt eristetty lännestä, mutta johtajuuden puutteen vuoksi länsi on eristetty muusta maailmasta.

Berlusconi huomauttaa, että vaikka lännen näkökulmasta Venäjä on jo hävinnyt pelinsä, mutta kun asiaa tarkastellaan koko maailman mittakaavassa, vapaa länsi joutuu kohtaamaan katkeran todellisuuden, jonka Ukrainan kriisi avaa silmiemme eteen. Berlusconin mukaan Venäjä on nyt eristetty lännestä, mutta samalla länsi eristäytyy muusta maailmasta:

“Liberaali demokratia, jonka me otamme itsestäänselvyytenä, on hallintomalli, joka vaikuttaa alle neljännekseen maailman ihmisistä. Arvioiden mukaan alle 1,5 miljardia ihmistä elää järjestelmissä, joita voi kuvata vapaiksi ja demokraattisiksi. Loput 6,5 miljardia ihmistä elävät diktatuureissa, autokratioissa, oligarkioissa ja autoritäärisissä tai totalitaarisissa järjestelmissä. Maailman suurimmat maat, kuten Kiina, Intia, Venäjä ja tusina muuta Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan valtiota eivät ole tällä hetkellä lännen kelkassa.”

Berlusconi huomauttaa, että yhä enemmän ja enemmän afrikan maita on päätymässä Kiinan vaikutuspiiriin, vaikka lännessä on tuudittauduttu unelmiin siitä, että demokratiasta tulisi universaalia. Berlusconin mukaan tulisi muistaa tosiasia, että demokratia ja vapaus ovat enemmän poikkeus, kuin sääntö maailmassa.

Hän muistuttaa, että vaikka “vapaa maailma” yhä tuottaa suurimman osan maailman bruttokansantuotteesta, sekään ei ole kohtalon sanelema, ikuinen totuus. Lisäksi väestönkehityksen näkökulmasta länsimaat ovat muuttumattomassa tai laskevassa trendissä, kun taas esimerkiksi Afrikassa on kiihkeää kasvua.

Berlusconi toteaa, että viime vuosien johtajuuden puute lännessä on johtanut tilanteeseen, jossa lännellä ei ole löytynyt itseluottamusta ja uskoa omiin arvoihinsa, eikä se ole siten kyennyt tarjoamaan houkuttelevaa poliittista tai taloudellista vaihtoehtoa Kiinan “silkkitielle”. Päinvastoin, länsi on tehnyt virheitä, joilla se on heikentänyt uskottavuuttaan maailman johtajien silmissä.

“Kaiken tämän keskellä Eurooppa on asemoimassa itseään keraamiseksi maljakoksi rauta-astioiden joukossa tuleviksi vuosikymmeniksi”, Berlusconi kirjoittaa.

Ratkaisuksi Berlusconi tarjoaa kuitenkin sitä samaa, mitä EU-mieliset johtajat Euroopassa ovat tähänkin saakka ongelmien keskellä tarjonneet: Lisää EU:ta, yhtenäisyyttä ja integraatiota sekä sotilaallisesti, taloudellisesti että poliittisesti.

Lähde: Il Giornale

Kuva: Paz.ca, CC BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x