Valkoinen talo perui jo kolmannen kerran viime vuoden elokuun jälkeen Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin maanantaina antamat kommentit, joiden mukaan Yhdysvallat auttaisi Taiwania, jos saarivaltio joutuisi Kiinan hyökkäyksen kohteeksi.

Biden toisti aiemmin antamansa sitoumuksen Taiwanin puolustamisesta Japanin pääministeri Fumio Kishidan kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Myöhemmin Valkoinen talo korosti, että Yhdysvaltain Taiwan-politiikka “ei ole muuttunut” ja että Yhdysvallat on yhä sitoutunut “yksi Kiina” -politiikkaan. “Yksi Kiina” -politiikka viittaa Yhdysvaltojen kantaan, jonka mukaan Pekingin kommunistinen hallitus on Aasian kansan ainoa laillinen auktoriteetti, ja tunnustaa – mutta ei hyväksy – sen väitteen, että Taiwan on osa Kiinaa.

Kommentti:

Yhdysvaltojen hallinnon sekoilu Taiwan-lausunnoissa on monella tapaa ajankohtainen. Ensinnäkin se herättää kysymyksen, kuka Valkoisessa talossa oikein viime kädessä määrää ja mikä Yhdysvaltojen kanta kysymykseen todellisuudessa on?

Taiwan-sekoilun tulisi herättää myös sinisilmäisesti Yhdysvaltojen ja Naton tuen varaan laskevat suomalaiset transatlantistit. Suurvaltojen lupaukset suojeluksesta voivat olla huteria ja täynnä tyhjiä lupauksia. Yksi voi antaa sanansa ja toinen syödä ne hetkenä minä hyvänsä.

Lähde: New York Post

Kuva: Kuva: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

[…] Yhdysvallat ei puolusta – puolustaa – ei puolusta Taiwania […]Contact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x