Puolueettomuuspolitiikan kautta turvattiin myös oman kansan ja elinkeinoelämän edut

Suomi on pärjännyt liittoutumattomana Venäjän naapurina kauemmin kuin Nato on ollut olemassa.

Vain laaduttomalla journalismilla aivopesty ja amerikkalaisten elokuvien valheelliseen maailmankuvaan tuuditettu lammas näkee tunnustettua rauhanvälittäjäasemaakin havitelleen valtion puolueettomuuden maailmassa ongelmana, josta pitää hankkiutua eroon samaan aikaan, kun maailman tilanne näyttää täysin päinvastaisia merkkejä siitä, miten sotilasliiton laajeneminen tuottaa vain kauhua ja hävitystä.

Suomen mallia on tarjottu Ukrainallekin ratkaisuksi. Puolueettomuus on mahdollistanut ja mahdollistaa edelleen kaiken länsimaisen ja sen ylikin; koulutuksen, demokratian, vapaudet ja niin edelleen.

Kriittiseen ajatteluun kykenevä ihminen ehkä ajattelisi, että jos jonakin aikana maailma tarvitsee rauhan puolestapuhujia, niin nyt, kun sota riehuu Euroopassa!

***

Suomi on ollut lähes koko historiansa vahvempi demokratia ja hyvinvointivaltio, kuin esimerkiksi Naton johtovaltio Yhdysvallat koskaan. Meitä ei ole uhannut mikään, mikä vaatisi liittoutumista.

Jos nyt katsoo tämänhetkistä kehitystä esimerkiksi energiasektorilla, niin Suomen kansalle suurimmaksi hyödyksi olisi nytkin ollut pitää turpansa kiinni ja nokkansa erossa muiden maiden asioista, olla puolueeton, käydä kauppaa ja ostaa edullista energiaa. Ei meidän tuomioitamme kukaan ole kaivannut.

Puolueettomuus ei tarkoittaisi silmien ummistamista sodalta, mutta näkökulma pitäisi vain painottaa tuomarin roolista lääkärin rooliin. Materiaaliapuna se tarkoittaisi ei-tappavaa apua. Kannanottoina puolueettoman maan olisi luontaista puhua painokkaasti rauhan puolesta ja sitä suorastaan vaatien. Ketä se haittaisi, jos edes yhdestä maasta johdonmukaisesti toistettaisiin rauhan viestiä? Sitä diplomatian viestiä, joka on pyhässä uhossa unohdettu.

Sen lisäksi, että puolueettomuus ja rauhan puolesta toimiminen on ylevä arvo jo sinänsä, se myös mahdollistaa sen, että osapuolena ei tarvitse olla, eikä seistä kenenkään muun rintamassa, kuin omassaan.

***

Kaikki Suomen nyt kohtaamat ongelmat ovat omien johtajiemme politiikkavalintojen seurausta. Kaikki on tehty vain joidenkin abstraktien ”länsimaisten arvojen” takia. Arvojen, jotka eivät todellisuudessa ole voimassa eivätkä käytössä edes meillä enää, jos niitä ihan älyllisesti rehellisesti tarkastelee.

Mitä on mielipiteenvapaus, jos ei saa olla kuin yhtä mieltä? Ole toista mieltä pakotteista tai sodasta – olet putinisti; vapaata riistaa solvaamiselle! Ole oikeassa maskien hyödyttömyydestä koronan torjunnassa – olet kulkutautimyönteinen foliohattu. Ilmapiiri on luotu sellaiseksi, ettei kukaan uskaltaisi sanoa ääneen olevansa eri mieltä.

Mitä on sananvapaus, kun toisen puolen näkökulma on vaiennettu, somealustoilla sensuuri pahenee ja blogipalveluista poistetaan Nato-kriittisimmät tekstit? Naton sotarikoksista ja kyseenalaisesta historiasta ei saisi puhua. Ei myöskään euroerosta.

Mitä on demokratia, jos presidentti lupailee vuosikymmenen ajan Nato-kansanäänestystä, josta ei lopulta edes keskustella? Mitä on demokratia, jos eduskuntaan äänestetään 3/4 Nato-kriittistä kansanedustajaa, mutta joka äänestää 188-8 Nato-hakemuksen puolesta?

Mitä on vapaus, kun Washingtonin ja Brysselin pakotepolitiikan rintamasta ei voi oman kansan eduksi irtautua, elpymispaketeista ei ole todellista mahdollisuutta jättäytyä pois ja jopa verohelpotusten antaminen maajusseille vaatii luvan EU-komissiolta? Luvan, jonka saaminen oli maatalousministerin mukaan työvoitto!

***

Toistan:

Suomella on aitoja politiikkavaihtoehtoja. Eurotukipaketteja ei tarvita, kun palautetaan oma raha. Sodan osapuoleksi ei tarvitse ryhtyä, kun sota ei ole omassa maassa. Pakotteita, joista on omalle kansalle pelkkää vahinkoa, ei ole pakko hyväksyä. Puolueettomuudesta ei tarvitse luopua, kun ei mikään uhkaa puolueetonta maata.

Suomi voi ostaa edullista energiaa Venäjältä, jos kansa ja elinkeinoelämä sitä tarvitsevat. Kuka sen voi estää? Olemmehan vapaa maa, eikä vapauttamme kuulemma estä muut, kuin Venäjä.

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Sami
Sami
1 vuosi sitten

Hyvä kirjoitus.Contact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x