Suomen valtionjohto on perustanut Nato-päätöksensä kansalaismielipiteeseen, joka on mitattu ennen muuta Yleisradion Taloustutkimukselta tilaamilla gallupeilla.

Vastaan Sanomat kirjoitti Nato-gallupien ongelmista artikkelissa Suomalaisia ohjaillaan vertailukelvottomilla Nato-gallupeilla. Erikoisin ratkaisu, joka Suomessa on tehty ja johon muutkin tutkimusyhtiöt ovat Taloustutkimusta seuraten päätyneet, on siirtyminen internetpaneelien käyttöön Nato-gallupien tekemisessä samaan aikaan sodan syttymisen kanssa.

Selvitimme, että Taloustutkimuksen internetpaneeliin voi liittyä kuka tahansa, joka liittyy suomalaisesta IP-osoitteesta ja sähköpostiosoitteella, jonka voi vahvistaa. VPN-yhteydellä liittyminen ei onnistu.

Henkilöllisyyttään ei liittymisvaiheessa tarvitse kuitenkaan vahvistaa ja tutkimuksiin pääsee vastaamaan tekaistulla nimellä, iällä ja muilla hatusta vedetyillä taustatiedoilla.

Taloustutkimuksen omissa vastauksissa Esomarin kysymyksiin vuonna 2016 todetaan, että vastaajien vilpiltä ja huonolaatuiselta datalta ei voi täysin suojautua.

Kommentti:

On ilmeistä, että internetpaneeleihin voi liittyä niin monta kertaa ja niin monella nimellä, kuin sähköpostiosoitteita ja IP-osoitteita riittää, koska tili vahvistetaan vain sähköpostilinkin avulla. Rekisteröityjä voi olla kuka tahansa, kunhan käytössä on suomalainen IP-osoite.

Koska paneelin oman profiilin taustakysymyksissä ei tiedustella puoluekantoja, on ilmeistä, että niitä kysytään jokaisen Nato-gallupkyselyn yhteydessä erikseen.

Koska ilmeisesti vastaajia ja vastauksia ei yhdistetä muun muassa tietosuojasyistä, spekulaatioille kyselyiden luotettavuudesta jää reilusti tilaa.

Kuvituskuva: Pexels free photos

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x