Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen tapasi yhdysvaltalaisen National Endowment for Democracy (NED) -järjestön johtajan Damon Wilsonin 29. maaliskuuta.

“Taiwanilaiset ihailevat sitä, kuinka Ukrainan aluepuolustusvoimat ovat tärkeässä roolissa kansakuntansa suojelemisessa koko yhteiskunnan lähestymistavan avulla. Presidentti Wilson, ymmärrän, että et työskentele vain ukrainalaisten siviiliryhmien kanssa, vaan myös aluepuolustusryhmien kanssa Ruotsissa ja Suomessa“, presidentti Tsai totesi puheessaan.

Oman kuvauksensa mukaan National Endowment for Democracy (NED) on yksityinen voittoa tavoittelematon säätiö, joka on omistautunut demokraattisten instituutioiden kasvuun ja vahvistamiseen ympäri maailmaa. NED myöntää vuosittain yli 2 000 apurahaa tukeakseen ulkomaisten kansalaisryhmien hankkeita, jotka työskentelevät demokraattisten tavoitteiden puolesta yli 100 maassa.

NED saa rahoituksensa suoraan Yhdysvaltain hallinnolta. Sitä on kritisoinut kovin sanoin muun muassa Roistovaltio -bestsellerin edesmennyt kirjoittaja William Blum, jonka mukaan NED on troijan hevonen, joka toimii suunnilleen päin vastoin, kuin se julistaa.

Blumin mukaan NED sekaantuu maiden vaaleihin ja “monin eri tavoin maiden sisäisiin asioihin toimittamalla varoja, teknistä tietotaitoa, koulutusta, koulutusmateriaaleja, tietokoneita, fakseja, kopiokoneita, autoja ja niin edelleen valituille poliittisille ryhmille, kansalaisjärjestöille, ammattiliitoille, toisinajattelijoille, opiskelijaryhmille, kirjankustantajille, sanomalehdille, muille tiedotusvälineille ja niin edelleen. NED viittaa tyypillisesti tukemiinsa tiedotusvälineisiin “riippumattomina” huolimatta siitä, että nämä tiedotusvälineet ovat USA:n palkkalistoilla.”

NED ei verkkosivuillaan kerro, millaista toimintaa se Suomessa tukee ja miten se liittyy “aluepuolustusryhmiin”.

Vuonna 2021 NED kertoo rahoittaneensa Keski- ja Itä-Euroopassa puolella miljoonalla dollarilla hanketta, jolla se “auttaa valmistamaan Euroopan seuraavan sukupolven johtajia toimimaan transatlanttisen suhteen puolestapuhujina.”

Lähteet: Taiwanin presidentin kanslia, NED-verkkosivut, William Blumin verkkosivut

Kuva: Taiwanin presidentin kanslia, CC-BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
JKP
JKP
1 vuosi sitten

Mitähän kaikkea tuo meidän Sauli on oikein suhmuroinutkaan? Historiamme huonoin presidentti, ylivoimaisesti.

trackback

[…] Sanomat kertoi 6. toukokuuta Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin oudosta möläytyksestä maaliskuun lopussa tapaamisessa […]Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x