Viime viikolla allekirjoitettiin sopimus Kiinan ja Salomonsaarten turvallisuusyhteistyöstä. Kiina vakuutti, ettei sopimusta ole suunnattu mitään kolmatta osapuolta vastaan.

Australian pääministeri Scott Morrison kertoi maaliskuun lopulla pitävänsä äärimmäisen huolestuttavana, että noin 2 000 kilometriä sen rannikolta sijaitseva Salomonsaaret oli solmimassa turvallisuussopimusta Kiinan kanssa. Australian sisäministeri Karen Andrews puolestaan ilmoitti Tyynenmeren olevan Australian ”takapihaa”. Maan oppositiosta vaadittiin puuttumaan tilanteeseen ”kaikin keinoin”.

Järjestelyt huolestuttivat ennakkoon myös Yhdysvaltoja, joka ilmoitti helmikuussa avaavansa suurlähetystön Salomonsaarille sen jälkeen, kun Yhdysvaltain hallinnon korkeat virkamiehet olivat ilmaisseet huolensa Kiinan halusta käynnistää sotilaallista yhteistyötä Salomonsaarten kanssa.

Sopimuksen varmistuttua Yhdysvallat varoitti, että se ”vastaa vastaavasti”, jos Kiina perustaa sotilastukikohdan Salomonsaarille. Valkoisen talon mukaan allekirjoitetulla sopimuksella on ”mahdollisia alueellisia turvallisuusvaikutuksia” Washingtonille ja sen liittolaisille.

”Jos ryhdytään toimiin de facto pysyvän sotilaallisen läsnäolon, voimantuotantokykyjen tai sotilastukikohdan perustamiseksi, valtuuskunta totesi, että Yhdysvalloilla olisi silloin merkittäviä huolenaiheita ja se reagoisi sen mukaisesti”, Valkoinen talo sanoi lausunnossaan.

Kommentti:

Yhdysvaltojen reaktio Salomonsaarten ja Kiinan väliseen sopimukseen on tekopyhyyden huippu. Koko läntinen ”arvoyhteisö” on väsymättä julistanut, kuinka Ukrainalla oli suvereeni oikeus solmia haluamiaan puolustuskumppanuuksia.

Salomonsaaret sijaitsevat 10 000 kilometrin päässä Yhdysvalloista, mutta Ukraina on Venäjän rajanaapuri ja sen väestöstä lähes 20 prosenttia etnisiä venäläisiä ja 30 prosenttia väestöstä puhuu Venäjää äidinkielenään.

Eikö etupiirien ajan pitänyt olla ohi ja valtioilla oikeus muodostaa haluamiaan liittoja ja solmia haluamiaan yhteistyösopimuksia? Tuleeko Yhdysvaltojen reaktioita tulkita niin, että he pitävät sopimusta uhkana heidän kyvylleen käydä tulevaa sotaa alueella Kiinaa vastaan?

Kuva: Pexels free photos

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x