Kreikan Alexis Tsiprasin hallituksen legendaarinen valtiovarainministeri, taloustieteilijä ja maan parlamentin jäsen Yanis Varoufakis sanoo Democracy Now! -uutiskanavan haastattelussa, että suurin vastuu Ukrainan sodan lopettamisesta on Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenilla vapaan maailman johtajana.

Varoufakis siteeraa legendaarisen Sodankäynnin taito -teoksen kirjoittajaa Sun Tzuta, joka kehottaa rakentamaan vastustajalle “kultainen silta”, jota pitkin tämä voi perääntyä kunniallisesti. Varoufakisin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinille olisi annettava jotain, jonka hän voi esittää omilleen voittona. Hänen mukaansa Ukrainan neutraliteetti on olematon hinta rauhasta.

Lisäksi Donbasin alueelle on Varoufakisin mielestä sovittava jonkunlaisesta järjestelystä ja Krimin tilanteen voi “potkaista ruohikkoon” ja keskustella siitä esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua, kunhan tappaminen ja myrkyllinen ajattelu, joka Ukrainan tilanteen johdosta leviää nyt kaikkialle esimerkiksi vaatimuksina Naton väliintulosta, saadaan loppumaan.

Varoufakis korostaa, että kaikkien on jäätävä hieman tyytymättömäksi, mutta tappaminen loppuu ja lopputulemana saadaan kuitenkin, Suomen malliin, demokraattinen Ukraina.

Varoufakis sanoo, että Suomen sotien jälkeen sovitun puolueettomuuden mallin lopputuloksena syntyi loistava valtio, joka päihittää niin Yhdysvallat kuin Kreikankin muun muassa koulutuksessa, demokratiassa ja teknologisissa innovaatiossa. Hän kuvailee Suomea ja muitakin puolueettomia maita menestystarinoiksi ja puolueettomuutta hyvin testatuksi malliksi, jossa demokratia voi kukoistaa.

Varoufakis odottaa puolueettomuuden mallia kritisoivilta parempia ehdotuksia. Toistaiseksi paras ehdotus, mihin nämä kriitikot ovat pystyneet, on vallanvaihto Moskovassa. Hän kysyy, ovatko puolueettomuuden vastustajat todella valmiita uhraamaan Ukrainan kansan ja sen menestyksen mahdollisuudet saavuttaakseen vallan vaihtumisen Venäjällä?

Lopuksi Varoufakis kysyy, miten monta kertaa Yhdysvaltain ajama vallan vaihto missään päin maailmaa on onnistunut hyvin ja aiotaanko samaa todella kokeilla ydinasevallan kohdalla?

Kuva: DTRocks, CC BY-SA 4.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x