Valtiotieteen tohtori Paavo Väyrynen vaatii Puheenvuoro-blogissaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen Nato-jäsenyydestä ennen hakemuksen jättämistä.

Väyrysen mukaan viime aikoina suoritettujen mielipidemittausten luotettavuus on hyvin kyseenalainen.

Jos jäsenyyssopimus on syntynyt ja jos se on ratifioitu kaikissa Naton jäsenmaissa, on eduskunnan vaikea olla sitä hyväksymättä, vaikka kansan enemmistö siinä vaiheessa olisi sopimuksen solmimista vastaan.

Kansalaisten tukea mahdolliselle jäsenyyshakemukselle ei voida mitata epämääräisten mielipidemittausten avulla. Se on selvitettävä järjestämällä kansanäänestys ennen hakemuksen jättämistä.”

Väyrynen toteaa keskustelun Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tuovan ikävällä tavalla mieleen kampanjan, jolla Suomi vietiin aikanaan Euroopan unionin jäseneksi.

Kommentti:

Vastaan Sanomat on tällä viikolla kertonut viimeaikaisten mielipidemittausten ongelmista.

Mielipidemittauksissa siirryttiin internetpaneelin käyttöön samaan aikaan Ukrainan sodan syttymisen kanssa, mikä vääristää gallupien vertailtavuutta suhteessa sotaa edeltäneisiin.

Gallupit ovat jo tehneet tehtävänsä mielipiteitä ohjailevina. Kansanäänestys olisi paikallaan.

On muistettava, että gallup-kyselyihin on päässyt vastaamaan vain parituhatta suomalaista. Sen sijaan helmikuussa tehty kansalaisaloite, jossa vaaditaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen Nato-jäsenyydestä, keräsi lyhyessä ajassa 76 000 allekirjoitusta.

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x