GALLUP-KIKKAILU JATKUU – PRESIDENTTI NIINISTÖ EI OLE TEHTÄVIENSÄ TASALLA
Helsingin Sanomat kertoi tänään jälleen yhdestä Nato-gallupista, jonka se on tilannut Kantar TNS:ltä. HS:n uutisen mukaan kannatus on noussut edellisestä vastaavasta mittauksesta seitsemän prosenttiyksikköä ja on nyt 61 prosenttia.
Myös Kantar TNS siirtyi nyt – jostain kumman syystä – internetpaneelin käyttöön, kun edellinen 54 prosentin kannatukseen päätynyt kysely oli vielä tehty puhelinhaastatteluna. On edelleen kysyttävä, miksi kikkailulla tutkimustavan kanssa halutaan osoittaa kannatuksen kasvua?
Kerroin maanantaina suuren suosion saaneessa kirjoituksessani siitä, miten suomalaisia ohjaillaan näillä mielipidemittauksilla ja miten nämä mittaukset ovat vertailukelvottomia Ukrainan sotaa edeltäneeseen aikaan nähden valitusta toteutustavasta johtuen. Helsingin Sanomien uusimman gallupin perusteella voidaan nyt päätellä sentään jotakin.
Edellisestä perinteisemmän haastattelutoteutuksen gallupista internetpaneeliin siirtyminen nosti nyt Nato-kannatusta seitsemällä prosenttiyksiköllä. Koska muuta vertailukelpoista galluppia sotaa edeltäneeltä ajalta ei ole, on tehtävä johtopäätös, että HS-gallupin Nato-kannatuksen nousu perustuu yksinomaan toteutustavan muutokseen.
YLE:n taloustutkimuksella teettämä 14.3. julkaistu mielipidemittaus päätyi 62 prosentin kannatuksen. Siinä kerrottiin käytetyn helmikuun puoluekannatuslukujen mukaista puoluepainotusta. Puoluepainotukselle on luettava prosenttiyksikön merkitys.
Vertailukelpoisimmat luvut sotaa edeltäneeseen aikaan verrattuna on siis tarjonnut tähän mennessä Helsingin Sanomien 23.3. julkaisema mielipidemittaus, jossa ”kyllä” Natolle sanoi 54 prosenttia kyselyyn vastanneista.
Kun puhalletaan seitsemän prosenttiyksikköä nettipaneeli-ilmaa ja puoluepainotus Ylen 14.3. gallupin 62 prosentista, päädytään jotakuinkin samaan 54 prosenttiin, kuin Hesarin 23.3. mittauksessa. Kun otetaan noin kolmen prosenttiyksikön virhemarginaali huomioon, päästään 51 prosenttiin, eli hiuksenhienoon enemmistöön.
Kun lyödään ilmat pihalle myös Ylen Taloustutkimuksella teettämästä ja 28. helmikuuta historialliseksi mainostetusta gallupista, jossa nettipaneeli oli otettu toteutustavaksi ensimmäistä kertaa juuri sodan sytyttyä, sotaa edeltäneeseen aikaan vertailukelpoisiksi luvuiksi saadaan 46 prosenttia ja virhemarginaali vähentäen vastaavia lukuja taidettiin nähdä jossain gallupissa jo ennen Ukrainan sotaa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiirehti eilen lausumaan, että hän uskoo kansan tuen olevan näiden mielipidemittausten myötä jo selvillä. Niinistön äkkikäännös on myös hälyttävä. Hän on koko presidenttikautensa toistanut viestiä kansanäänestyksen tarpeesta. On tehtävä tulkinta, että presidenttiä on painostettu tai hän ei ole enää tehtäviensä tasalla.
Sodalla, liittoutumattomuuden kannattajien hiljaiseksi haukkumisella, galluppeja manipuloimalla ja kuukauden jatkuneella tulvalla pelkopornoa, Nato-kannatus on saatu hilattua tosiasiassa seitinohueen enemmistöön, joka haihtuu ilmaan, kun sota päättyy.